Getraumatiseerd Irak ontbeert geestelijke gezondheidszorg

The New York Times / 360  | 20 November 2019 - 14:0020 Nov - 14:00

Irak wordt al bijna veertig jaar geteisterd door trauma’s, van de spijkerharde Saddam-dictatuur met zijn martelingen, de achtjarige oorlog tussen Iran en Irak, twee golfoorlogen, verwoestende economische sancties en een burgeroorlog tot de IS-terreur. Toch heeft het land weinig goed opgeleide professionals om een epidemie van door oorlog en terreur veroorzaakte psychische stoornissen te behandelen.

Volgens recente cijfers zijn er in het hele land slechts 138 psychiaters en 60 maatschappelijk werkers op ruim 38 miljoen inwoners, ofwel één psychiater op 275.000 mensen. In de door IS geteisterde Koerdische regio Duhok bijvoorbeeld, woont bijna een kwart miljoen vluchtelingen in kampen, met slechts één psychiatrische kliniek. Bijna een op de vijf Irakezen lijdt aan psychische aandoeningen.

Volgens onderzoek uit 2016 naar psychische stoornissen onder jonge Irakezen, kampt 56 procent met symptomen die wijzen op PTSS en meer dan 60 procent meldde symptomen die wijzen op depressie – meer dan twee keer zoveel als in westerse landen.

Vooral de situatie in de kampen is bijzonder schrijnend. Uit onderzoek door de Israëlische Bar-Ilan-universiteit blijkt dat ruim de helft van ex gevangen jezidi-vrouwen tekenen vertoont van ‘complexe’ posttraumatische stressstoornis (C-PTSS), een ernstige en hardnekkige variant die zich vaak manifesteert bij mensen die langdurig zijn misbruikt. Veel mensen in de kampen vertonen tekenen van een bipolaire stoornis en ook stijgt het aantal zelfmoorden onder vrouwen.

(The New York Times, New York)

» Lees meer Wereldnieuws

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

Foto © David Mark / Pixabay