Siri spreekt geen Arabisch

Middle East Eye / 360  | 23 November 2019 - 10:0023 Nov - 10:00

Computers kunnen niet overweg met de ruim dertig dialecten van het Arabisch, terwijl er toch 300 miljoen mensen zijn die die taal spreken. Met behulp van kunstmatige intelligentie werken computerwetenschappers nu aan het uitbreiden van de zogeheten inclusiviteit van technologie.

Alexa spreekt geen Arabisch. Cortana ook niet. Siri is het gestandaardiseerd Arabisch machtig, maar kan niet overweg met dialecten. Google Translate is bij lange na niet nauwkeurig genoeg.

Let wel: Alexa, Cortana en Siri zijn geen mensen van vlees en bloed. Het zijn computers, begiftigd met kunstmatige intelligentie. Er zijn veel talen die ze behoorlijk onder de knie hebben. Maar als het om de op vier na meest gesproken taal ter wereld gaat, tast de technologie van de eenentwintigste eeuw nog behoorlijk in het duister.

‘Arabisch wordt wereldwijd door ongeveer 300 miljoen mensen gesproken en is de taal van een religie met 1,5 miljard aanhangers,’ zegt Mustafa Jarrar, een computerwetenschapper aan de Palestijnse Universiteit van Bir Zeit, bij Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. ‘Maar het is een van de minst gebruikte talen in de technologie.’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie