Darmbacteriën kunnen psyche beïnvloeden

Der Spiegel / 360  | 29 November 2019 - 10:0029 Nov - 10:00

De Ierse neurowetenschapper John Cryan doet onderzoek naar de invloed van darmmicroben op het menselijk brein en de samenhang tussen voeding en psychische ziekten. Die is er namelijk, weet hij inmiddels. Die kennis kan nu gericht gebruikt worden.

John Cryan (46) geldt als een van de leidende experts op het gebied van de samenhang tussen microbioom, brein en psyche. Hij doceert neurologie aan het University College Cork, in Ierland.

Meneer Cryan, wat weet u over uw darmen?

Weinig, moet ik bekennen. Tot dusver heb ik de verleiding weerstaan om mijn eigen darmflora te analyseren. Natuurlijk weet ik wel dat daar een veelsoortige gemeenschap van microben woont, maar ik ben het soort huiseigenaar dat zijn huurders, zolang het ze goed lijkt te gaan, niet voortdurend in de gaten houdt.

Bent u niet nieuwsgierig? Het microbioom, het totale complex van de ons bewonende microben, is toch uw onderzoeksgebied?

Het zal u misschien verbazen, maar het is helemaal niet zo duidelijk wat ik met de informatie over mijn microbioom zou kunnen aanvangen. Dat geeft u gelijk een idee waar we staan met dit onderzoeksveld. Er is veel opwinding. Het wordt steeds duidelijker dat de darmmicroben een wezenlijke rol spelen, zowel voor onze gezondheid, alsook in veel ziekteprocessen. Maar echt begrepen hebben we deze rol nog niet.

U heeft een boek over het microbioom gepubliceerd. Daarin beschrijft u het als een ongehoord complex systeem dat in voortdurende wisselwerking staat met ons darmweefsel, met ons immuunsysteem en met onze hersenen. Hoe moeten we ons dat voorstellen: is het microbioom een extra orgaan, dat door de medici lange tijd over het hoofd is gezien?

Ja, sommigen spreken over een orgaan. In mijn ogen is het microbioom zelfs nog iets veel groters. Want vergeet u niet: de bacteriën waren er eerst; wij kwamen pas veel later. Wij zijn geneigd ons voor te stellen dat de microben zich in ons lichaam gevestigd hebben. Maar in werkelijkheid is het precies omgekeerd: wij hebben ons gevestigd in hun wereld.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie