Wetenschapsfraude in Zuid-Korea

Nature / 360  | 29 November 2019 - 20:0029 Nov - 20:00

Een aantal Zuid-Koreaanse academici wordt ervan beticht kinderen als co-auteurs van wetenschappelijke publicaties te hebben vermeld, ook al hebben de kinderen niets bijgedragen aan het gepubliceerde onderzoek. Volgens een rapport van het Zuid-Koreaanse ministerie van Onderwijs zijn er 9 nieuwe gevallen ontdekt, waarmee het totale aantal sinds 2017 op 17 komt, en het aantal betrokken publicaties op 24.

Volgens het rapport vermeldden vijf academici hun eigen kinderen, in één geval werd een kind van een kennis genoemd en in de overige gevallen was er geen sprake van een duidelijke band. Mogelijk wordt het fictieve coauteurschap van de kinderen gebruikt om hun kansen te vergroten op het verkrijgen van een plek op de universiteit, waarvoor de concurrentie in Zuid-Korea hevig is.
Het overheidsrapport verschijnt tijdens een uitvoerig nationaal onderzoek naar de manier waarop kinderen van de rijke elite van Zuid-Korea toegang vinden tot de universiteit.

(Nature, Londen)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto © Loïc Fürhoff / Unsplash