Het CO₂-dieet

SZ Magazine / 360  | 15 December 2019 - 10:0015 Dec - 10:00

De productie van levensmiddelen is voor eenderde verantwoordelijk voor alle broeikasgassen. Als we beter letten op wat we eten, kunnen we meehelpen de opwarming van de aarde af te remmen. Wiskundige Manuel Klarmann kan het precies uitrekenen.

Als we de klimaatverandering willen stoppen, zullen we ons voedingspatroon moeten wijzigen. Wereldwijd is de productie van levensmiddelen verantwoordelijk voor eenderde van alle broeikasgassen. Bij een dergelijke verandering zouden de rekenmodellen van Manuel Klarmann ons kunnen helpen. Deze 35-jarige Duitse wiskundige en neuro-informaticus richtte elf jaar geleden in Zürich de start-up Eaternity op. De tien medewerkers van dit bedrijf houden zich bezig met de vraag hoe we de CO₂-balans van voedsel kunnen berekenen – en verbeteren.
Bijvoorbeeld hoe je met een app recepten kunt testen op klimaatbestendigheid. Klarmann ziet zichzelf vooral als activist. Hij houdt lezingen, gaat in discussie met sterrenkoks en adviseert restaurants. Zal ons eetpatroon binnenkort worden bepaald door een CO₂-tabel?

Laten we aannemen dat ik zojuist boodschappen heb gedaan: 400 gram Duitse kalfsschnitzel, drie Turkse paprika’s, yoghurt, tomaten in blik, een diepvriespizza, twee Aziatische kant-en-klaargerechten, een liter biologische melk en een augurk waarvan onduidelijk is waar die vandaan komt. Kunt u voor mij dan de precieze CO2-balans berekenen?

‘Geen enkel probleem. Ik hoop oprecht dat klimaatvriendelijkheid binnen afzienbare tijd ook ons koopgedrag zal bepalen.’

Laten we aannemen dat ik zojuist boodschappen heb gedaan: 400 gram Duitse kalfsschnitzel, drie Turkse paprika’s, yoghurt, tomaten in blik, een diepvriespizza, twee Aziatische kant-en-klaargerechten, een liter biologische melk en een augurk waarvan onduidelijk is waar die vandaan komt. Kunt u voor mij dan de precieze CO2-balans berekenen?

‘Geen enkel probleem. Ik hoop oprecht dat klimaatvriendelijkheid binnen afzienbare tijd ook ons koopgedrag zal bepalen.’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

Beeld uit de Frans-Italliaanse film La grande bouffe (1973). De film toont de kritiek van regisseur Marco Ferreri op de perverse consumptiemaatschappij en haar onverzadigbare verlangen naar overdaad. – © Alamy