Trek een lootje voor onderzoeksgeld

Nature / 360  | 24 December 2019 - 10:0024 Dec - 10:00

Steeds meer financiers van wetenschappelijk onderzoek laten het lot bepalen wie er een beurs krijgt.

God dobbelt niet, zei Albert Einstein. Maar de Nieuw-Zeelandse Raad voor Gezondheidsonderzoek wel. En een groeiend aantal organisaties voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek laat, net als deze raad, het toeval een rol spelen bij de toekenning van onderzoeksbeurzen. Zo kreeg David Ackerley, bioloog aan de Victoria-universiteit van Wellington, voor zijn onderzoek naar nieuwe manieren om cellen uit te schakelen eerder dit jaar een beurs van bijna 90.000 euro – doordat hij prijs had in de jaarlijkse loterij van de raad.

‘De traditionele selectieprocedure vonden we niet geschikt,’ aldus Lucy Pomeroy, senior manager onderzoeksbeurzen bij de raad, die sinds 2015 met loting werkt. In dat jaar kwam de raad met een nieuw type onderzoeksbeurs voor grensverleggend onderzoek. Daarvoor zocht ze dus een nieuwe manier om originele ideeën te stimuleren, zegt ze.

Behoudzuchtige geesten zijn gewaarschuwd: de krachten van de willekeur rukken misschien nog niet overal op, maar beramen wel nieuwe stappen. Tijdens een bijeenkomst aan de Universiteit van Zürich op 19 november betoogden voorstanders van deze aanpak dat het toeval een grotere rol moet krijgen in de wetenschap. Daarbij gaat het ze niet alleen om de verdeling van beurzen; volgens hen kun je loting ook gebruiken om te bepalen welke artikelen gepubliceerd worden, en zelfs wie er een universitaire aanstelling krijgt.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

© Getty