De zaak-Ghosn en de Japanse bedrijfscultuur

Japan | Azië | Nikkei Asian Review  | 18 February 2020 - 09:0018 Feb - 09:00

Onthaald als de held die autofabrikant Nissan uit het slop kwam trekken, om uiteindelijk te worden uitgekotst als ijdeltuit en schurk. De arrestatie, detentie en spectaculaire vlucht van oud topman Carlos Ghosn roept vragen op over het Japanse rechtsstelsel.

» Oorspronkelijke bron: Nikkei Asian Review | Tokio

Nissan-CEO Carlos Ghosn werd in november 2018 in Japan opgepakt en zat maandenlang vast op verdenking van fraude. In april 2019 kwam hij op borgtocht vrij en mocht de rechtszaak thuis afwachten op voorwaarde dat hij het land niet zou verlaten. Met een spectaculaire ontsnapping per privévliegtuig zette hij de Japanse autoriteiten voor schut. De zakenman weerlegt zelf alle beschuldigingen en beweert dat hij is tegengewerkt omdat hij in het Japanse fusiebedrijf Nissan-Renault de internationale normen op het gebied van bedrijfsvoering en investeringen probeerde door te voeren. Voor het internationale bedrijfsleven speelt vooral de vraag of de arrestatie van Ghosn betekent dat Japan zich daadwerkelijk afzet tegen deze normen.

En voor Japanners speelt de vraag of Japan door zijn ontsnapping is beroofd van een kans om erachter te komen wat er is misgegaan, en of het land zijn manier van zakendoen moet veranderen.

Wat zijn de ervaringen van andere buitenlandse CEO’s bij Japanse bedrijven tot nu toe geweest?

Dat varieert van goed tot slecht tot vervelend. Net als Ghosns eigen bonte verleden in Japan, waar hij werd onthaald als de held die een kwakkelende autofabrikant uit het slop kwam trekken, om uiteindelijk te worden uitgekotst als een ijdeltuit en een schurk. Eerst de goede ervaringen. De Franse Christophe Weber, sinds 2015 bestuursvoorzitter en CEO van Takeda Pharmaceutical, wist met de overname van de Ierse rivaal Shire zijn bedrijf vorig jaar op te stuwen naar de mon-diale top tien van farmaceutische bedrijven met de hoogste omzet.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie