AI als emotionele steun en toeverlaat

Wereldwijd | Cultuur & Wetenschap | MIT Technology Review  |  1 March 2020 - 09:00 1 Mar - 09:00

Een robot die emoties herkent en empathisch op de bemanning reageert, zou ruimtemissies enorm kunnen verbeteren. Naast AI ontbreekt dus nog een emotionele en sociale variant.

Een AI-assistent [AI staat voor artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie] die menselijke emoties kan aanvoelen en empathisch kan reageren zou weleens van pas kunnen komen om het intensieve werk van astronauten op ruimtereizen te ondersteunen, vooral op toekomstige reizen naar Mars en nog verder. Het idee is dat zo’n computer op de behoeften van de bemanning zou kunnen anticiperen en zou kunnen ingrijpen als de geestelijke gezondheid in gevaar dreigt te komen.

Door computer HAL 9000 uit de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick heeft het idee van AI in de ruimte een slechte naam. Maar NASA werkt al lang met allerhande digitale assistenten. Zo verwelkomden astronauten van het International Space Station onlangs nog een nieuwe versie van de ‘emotioneel intelligente’ robot CIMON (wat staat voor ‘crew interactive mobile companion’) van IBM. CIMON, zo groot als een flinke watermeloen, assisteert hen drie jaar lang bij verschillende taken en experimenten. Tot dusver zijn de resultaten wisselend.

De huidige generatie robots kampt namelijk nog met een gebrek aan emotionele intelligentie, zegt Tom Soderstrom, technisch directeur van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van NASA. Daarom werkt JPL op dit moment samen met het Australische techbedrijf Akin om AI te ontwikkelen die ooit de gewenste |emotionele ondersteuning voor astronauten op verre ruimtemissies moet opleveren. ‘We willen een intelligente assistent die de temperatuur en de koers reguleert, technische problemen oplost en menselijk gedrag in de gaten houdt,’ zegt Soderstrom.

Lees verder In de reader / Op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

2001: A Space Odyssey (1968) van regisseur Stanley Kubrick met acteur Keir Dullea. In deze sciencefictionfilm bestuurt computer HAL 9000 het hele ruimteschip – hij praat en schaakt zelfs met de astronauten. © Movie Poster Image Art / Getty