‘Ongelijkheid is altijd funest’

Wereldwijd | Cultuur & Wetenschap | Nautilus  |  5 March 2020 - 13:00 5 Mar - 13:00

De Duitse wiskundige Christian Hilbe onderzoekt samenwerkingsmodellen en vond uit dat wederkerigheid en gelijke kansen tot het beste resultaat leiden.

Vorig jaar werd bekend dat de Indiase miljardair Gautam Adani Australische steenkool gaat winnen. De Adani Group, een groot conglomeraat met een breed scala aan zakelijke belangen, wist deze deal volgens The New York Times te beklinken dankzij een succesvolle campagne om de sympathie te winnen van de inwoners van Queensland, de op een na grootste staat van Australië. Het project moet op korte termijn bijdragen aan de ontwikkeling van de energievoorziening in India en Bangladesh, waar duurzame energiebronnen vaak nog te duur zijn. In tegenstelling tot de VS en West-Europa ‘kan India niet anders’ dan steenkool blijven gebruiken, zei Adani tegen The Times.

Op de lange termijn bemoeilijkt dit de strijd tegen de opwarming van de aarde, omdat energie uit steenkool nu eenmaal een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering is. Zo resulteert het project van één miljardair dus in een maatschappelijk dilemma op wereldschaal. India’s afhankelijkheid van steenkool bedreigt het behoud van publieke goederen zoals schone lucht, gunstige weerpatronen en nationale veiligheid, en ondermijnt de internationale samenwerking voor de ontwikkeling en invoering van duurzame energievormen.

De wiskundige Christian Hilbe van het Duitse Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie leidt een onderzoeksgroep die zich buigt over de omstandigheden waaronder mensen samenwerken. Ze maken voorspellende modellen over maatschappelijke dilemma’s zoals klimaatverandering, waarbij de samenwerkingsdynamiek te complex is om in een realistisch model te kunnen vatten. ‘We willen de essentie of de logica uit het probleem destilleren, terugbrengen tot een zo eenvoudig mogelijk model, en dat dan proberen te doorgronden,’ zegt Hilbe.

» Lees verder in de Reader / Op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

© Unsplash