Kunt u immuun worden voor het coronavirus?

Wereldwijd | Blendle | The New York Times  |  5 April 2020 - 13:00 5 Apr - 13:00

Waarschijnlijk kan dat, althans voor een bepaalde periode. En die kennis opent nieuwe mogelijkheden voor tests en behandelmethodes.

» Lees dit artikel op Blendle.

Nu het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus wereldwijd de 450.000 overschrijdt en meer dan een miljard mensen opgesloten zitten in huis, worstelen wetenschappers met een van de meest prangende vragen van de pandemie: worden mensen die de infectie overleven immuun voor het virus?

Het antwoord is een gekwalificeerd ja, met enkele belangrijke onbekende factoren. Deze informatie is om verschillende redenen van groot belang.

Mensen waarvan is bevestigd dat ze immuun zijn, kunnen hun huis uit en de beroepsbevolking versterken totdat er bijvoorbeeld een vaccin beschikbaar is. En vooral kunnen gezondheidswerkers waarvan bekend is dat ze immuun zijn, doorgaan met de zorg voor ernstig zieken.

BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang je 5 nummers van 360 thuis. Duurt enkele minuten, stopt automatisch.
Bedankt

Het vergroten van de immuniteit in de gemeenschap is bovendien dé manier om de epidemie te stoppen: als steeds minder mensen geïnfecteerd raken, verliest het coronavirus zijn ‘houvast’ en neemt zelfs voor de meest kwetsbare burgers de dreiging af.

Plasma en serum
Daarnaast kan immuniteit bijdragen aan het vinden van een behandeling. Antilichamen die zijn verzameld uit de lichamen van dragers die zijn hersteld, kunnen worden ingezet bij zieken die zijn besmet met covid-19, de zieke die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Dinsdag keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het gebruik van plasma van herstelde patiënten voor de behandeling van enkele ernstige gevallen goed. Een dag eerder kondigde gouverneur Andrew M. Cuomo aan dat New York als eerste staat ernstig zieken gaat proberen te behandelen met het serum van mensen die hersteld zijn van covid-19.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selectie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

‘Het is een test voor mensen die in kritieke toestand verkeren, maar het ministerie van Volksgezondheid van New York heeft hier samen met enkele van de beste zorginstellingen aan gewerkt, en we denken dat de aanpak veelbelovend is,’ aldus Cuomo.

Sommige mensen maken krachtige neutraliserende antilichamen aan tegen een infectie waar anderen een mildere reactie op vertonen

De eerste verdedigingslinie die ons lichaam tegen een infectievirus heeft is het antilichaam genaamd immunoglobuline M, dat een soort waakfunctie heeft en de rest van het immuunsysteem waarschuwt voor indringers als virussen en bacteriën.

Enkele dagen na een infectie wordt dit antilichaam door het immuunsysteem verfijnd tot een tweede type, genaams immunoglobuline G. Dit antilichaam is speciaal ontworpen om een specifiek virus te herkennen en neutraliseren.

Die verfijning kan wel een week in beslag nemen; zowel het proces zelf als het vermogen van de uiteindelijke antilichamen kan verschillen. Sommige mensen maken krachtige neutraliserende antilichamen aan tegen een infectie waar anderen een mildere reactie op vertonen. De antilichamen die worden gegenereerd als reactie op infectie met virussen als polio of mazelen zorgen voor levenslange immuniteit. Maar antilichamen tegen de coronavirussen die verkoudheid veroorzaken, blijven slechts één tot drie jaar bestaan – en dat geldt misschien ook voor hun nieuwe neefje.

Onderzoek bij makaken
Een onderzoek bij met het nieuwe coronavirus geïnfecteerde makaken suggereerde dat de apen als ze besmet zijn neutraliserende antilichamen produceren die zijn opgewassen tegen verdere infectie. Maar het is nog onduidelijk hoelang de apen, of mensen die besmet zijn met het virus, immuun blijven.De meeste mensen die besmet raakten tijdens de SARS-epidemie – dat nauw verbonden is aan het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2 genaamd – ontwikkelden volgens Vineet D. Menachery, een viroloog aan de universiteit van Texas Medical Branch in Galveston, een immuniteit van acht tot tien jaar.

Degenen die herstelden van MERS, een ander coronavirus, waren daar veel korter tegen beschermd, aldus Menachery. Mensen die zijn geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus hebben mogelijk een immuniteit van ten minste één tot twee jaar; ‘Hoe het daarna loopt kunnen we nog niet voorspellen.’

De tweede aanval van het coronavirus zal waarschijnlijk veel milder zijn dan de eerste

Maar zelfs als de bescherming van antilichamen van korte duur zou zijn en mensen opnieuw kunnen worden besmet, zal de tweede aanval van het coronavirus waarschijnlijk veel milder zijn dan de eerste, zegt Florian Krammer, een microbioloog aan de Icahn School of Medicine in Mount Sinai in New York. Ook nadat het lichaam stopt met het produceren van neutraliserende antilichamen, kan een groep ‘immuungeheugencellen’ opnieuw een reactie oproepen.

‘Je zal waarschijnlijk een goede immuunrespons hebben nog voordat je zelfs maar symptomatisch wordt, en de ziekte zou veel milder verlopen,’ aldus Krammer.
Een andere cruciale vraag is of de respons van kinderen en volwassenen met slechts milde symptomen, toch sterk genoeg is om immuniteit te ontwikkelen tot er een vaccin beschikbaar is.

Marion Koopmans, viroloog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, heeft samen met haar team antilichaamreacties gescreend bij vijftien geïnfecteerde patiënten en gezondheidswerkers.

Ook gebruiken onderzoekers bloedmonsters van ongeveer honderd mensen waarvan bekend is dat ze besmet zijn met een van de vier coronavirussen die verkoudheid veroorzaken.

Als die monsters ook enige immuunreactie vertonen op het nieuwe coronavirus, licht Koopmans toe, zou dit kunnen verklaren waarom sommigen – met name kinderen – slechts milde symptomen hebben. Ze kunnen antilichamen hebben ontwikkeld tegen verwante coronavirussen die op zijn minst enigszins effectief blijken te zijn tegen de nieuwe variant.

Antilichaamstest
De snelste manier om de immuniteit te bepalen is middels een bloedtest die zoekt naar beschermende antilichamen in het bloed van herstelde mensen. Maar die test is nog niet beschikbaar. Dergelijke tests worden al gebruikt in Singapore, China en een handvol andere landen, maar zijn in een groot deel van het Westen pas net op de markt gebracht.
Vorige week ontwikkelden Krammer en collega’s een antilichaamtest die in ‘dagen tot weken’ kan zijn opgeschaald, vertelt ze.
Het team valideerde de test in bloedplasma van drie patiënten met covid-19. De onderzoekers hebben met spoed goedkeuring aangevraagd van de FDA. Tientallen andere laboratoria werken eveneens aan een duizelingwekkende lijst van tests, maar ook deze zijn grotendeels gebaseerd op beperkte gegevens, die nog niet door andere wetenschappers zijn beoordeeld.
‘Het maakt niet uit wie ze maakt, zolang ze betrouwbaar zijn vormen ze een enorme aanwinst,’ zegt Krammer. Aangezien dit een nieuw coronavirus is, moet de test ‘in feite ja of nee uitwijzen, net als een hiv-test – zo kom je erachter wie is blootgesteld en wie niet’.

Woensdag verklaarden medewerkers van Public Health England dat ze miljoenen nieuw ontwikkelde antilichaamtests hadden gekocht en aan het evalueren waren voor thuisgebruik door patiënten. Degenen die er zo achtergekomen met het virus in aanraking te zijn geweest en nu dus enige immuniteit tegen het coronavirus hebben, kunnen hun normale leven dan mogelijk weer oppakken.

Vooral voor gezondheidswerkers zou dit een enorme winst zijn. Degenen die weten dat ze op zijn minst enige immuniteit hebben, kunnen in de frontlinie van de spoedeisende hulp worden geplaatst, waardoor collega’s die niet zijn blootgesteld minder risico lopen.

Degenen die weten dat ze op zijn minst enige immuniteit hebben, kunnen in de frontlinie van de spoedeisende hulp worden geplaatst

‘Als dit echt, zoals sommige mensen hebben voorspeld, maandenlang aanhoudt, misschien zelfs achttien maanden, dan is het echt heel belangrijk om gezondheidswerkers te hebben die immuun zijn voor het virus’, zegt Angela Rasmussen, een viroloog aan de Columbia University in New York.
Maar tests zoals deze zijn mogelijk niet erg nuttig voor de diagnose van de infectie als deze nog werkzaam is, vanwege de tijd die het lichaam nodig heeft om antilichamen te produceren.

De test van Krammer pikt vanaf drie dagen na het optreden van de symptomen een antilichaamreactie op. Aangezien mensen mogelijk pas veertien dagen na infectie symptomen vertonen, is de test dus niet te gebruiken om de diagnose te stellen.
Wel kan het vinden van mensen met krachtige reacties helpen bij de ontwikkeling van behandelingen, waarbij in wezen zieken worden geïnjecteerd met uit het bloed van herstelde patiënten geëxtraheerde antilichamen.

Heel ouderwets
Naar aanleiding van vroege succesverhalen uit China hebben verschillende teams al aan een dergelijke behandeling gewerkt. AnyGo Technology, een in Beijing gevestigd bedrijf, heeft volgens oprichter Le Sun 50.000 tests afgenomen aan het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie en aan ziekenhuizen in Wuhan, Beijing en Shanghai.

Shangen Zheng, arts van het Chinese leger, heeft met zijn team tot nu toe meer dan tien patiënten behandeld en kijkt momenteel naar de gegevens van nog veel meer met plasma behandelde patiënten in de provincie Hubei [waar het virus is ontstaan].

Deze benadering is eigenlijk ‘heel ouderwets’, volgens Krammer. De methode werd gebruikt om Amerikaanse soldaten te redden die besmet waren met het hemorragische hanta-virus tijdens de Koreaanse Oorlog, en om mensen in Argentinië te behandelen tegen het hemorragische junin-virus.

Voordat de methode echter op grote schaal kan worden gebruikt, moeten wetenschappers veiligheidskwesties oplossen. Zo moeten ze zeker weten dat het plasma van herstelde patiënten vrij is van andere virussen en gifstoffen.

Farmaceutische bedrijven zoals Takeda en Regeneron hopen door in het laboratorium antilichamen tegen het coronavirus te ontwikkelen sommige van die kwesties te kunnen omzeilen.

Uiteindelijk zullen wetenschappers alleen door zulke tests kunnen bepalen wanneer er genoeg mensen met het nieuwe coronavirus zijn geïnfecteerd en immuun zijn geworden, en waneer het virus dus geen gastheren meer heeft.

Aan dit artikel werd bijgedragen door Denise Grady.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selectie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie

unsplash