Goedkope olie is funest voor het milieu

Wereldwijd | Dossier | Vzgliad  | 16 June 2020 - 13:0016 Jun - 13:00

Nu er een economische crisis aankomt en de olieprijs laag is, wordt de verleiding om te ‘bezuinigen’ op kostbare groene energie groot. Daarom moeten milieubeschermers hoognodig aandringen op een verhoging van de olieprijs, aldus deze Russische site.

» Lees dit artikel in de reader.

Heel lang geleden had ik een oude Amerikaanse auto, een Pontiac. Die was gigantisch, formaat limousine, met stoelen als canapés en een joekel van een motor, en het koude zweet breekt me uit als ik eraan denk hoeveel die auto verbruikte. Hij was gebouwd in de Verenigde Staten in een tijd dat de olie spotgoedkoop was en ‘bezuinigen op brandstof’ zelfs een beetje komisch klonk. Daarna is de brandstofprijs gestegen en moesten Amerikaanse fabrikanten nadenken over zuiniger modellen. En terwijl ze daarover nadachten, stapten de Amerikaanse consumenten massaal over op Japanse merken, die minder dorstig waren.

Nieuwe technologieën, onderzoek, industrie en consumptie vormen een excessieve en ongeëvenaarde belasting voor het ecosysteem van onze planeet. Maar dat betekent niet dat we, om die belasting te verminderen en de interactie tussen mens en natuur meer in balans te brengen, moeten afzien van nieuwe technologieën. Integendeel, we moeten nog innovatievere technologieën ontwikkelen die het milieu en de natuurlijke hulpbronnen meer ontzien. Met het afwijzen van wetenschappelijke vooruitgang en industrialisering en een terugkeer naar de tijd dat we ‘holbewoners’ waren, schieten we niets op.

De mensheid maakt voortdurend dezelfde fases door. Zodra er een nieuw technologisch tijdperk aanbreekt, wordt het milieu op een nieuwe manier onder druk gezet. Vervolgens worden er stukje bij beetje methodes ontwikkeld en technologieën aangewend om deze druk te verminderen en ontstaat er weer een zekere harmonie tussen mens en natuur. Als we terugkeren naar vroeger tijden in plaats van vooruitgang te boeken, lopen we het risico de harmoniseringsetappe over te slaan en een nog grotere ecologische ramp over onszelf af te roepen.

Ongekende milieuramp
Toen de industriële revolutie in Europa begon, ontaardde die in bepaalde regio’s van het continent in een ongekende milieuramp. Het rivierwater werd vergiftigd door ongefilterde afvalstoffen van fabrieken, de almaar uitdijende steden werden door fabrieken en stadsverwarming in een constante smog gehuld en produceerden enorme hoeveelheden afval die niet verwerkt konden worden, en ga zo maar door.

BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Voor 30 euro ontvang je 3 maanden 360 thuis. Duurt enkele minuten, stopt automatisch.
Bedankt

De bucolische landschappen van Duitsland, Frankrijk en Engeland zijn er niet altijd geweest, maar zijn het resultaat van een nauwgezette herintroductie van in een eerder stadium verwoeste ecosystemen, oftewel een langs kunstmatige weg herschapen natuur.

Er zijn steeds meer nieuwe, schonere industriële technieken geïntroduceerd, de zuivering van afvalstoffen en vuilnis is geoptimaliseerd, het landschap is in zijn oude staat hersteld en natuurparken en -reservaten hebben het daglicht gezien.

– Als er iets is waarop milieubeschermers moeten aandringen, dan is het een verhoging van de olieprijs –

De bucolische landschappen van Duitsland, Frankrijk en Engeland zijn er niet altijd geweest, maar zijn het resultaat van een nauwgezette herintroductie van in een eerder stadium verwoeste ecosystemen, oftewel een langs kunstmatige weg herschapen natuur.

Er zijn steeds meer nieuwe, schonere industriële technieken geïntroduceerd, de zuivering van afvalstoffen en vuilnis is geoptimaliseerd, het landschap is in zijn oude staat hersteld en natuurparken en -reservaten hebben het daglicht gezien.

Het probleem is deels ook opgelost door het verplaatsen van de vervuilendste industrie naar Azië. Momenteel is de lucht in Europa relatief schoon, terwijl verre landen, die tot voor kort nog toeristen trokken met hun zuivere, weelderige natuur, ernstig vervuild zijn geraakt. Toch is ook voor ontwikkelingslanden de oplossing niet gelegen in het afwijzen van industrialisering en het terugkeren naar vroeger tijden, maar in technologieën die zuinig omspringen met energie en het milieu respecteren. Alleen zijn deze technologieën kostbaar en complex.

De afgelopen decennia, toen de brandstofprijzen relatief hoog waren, is er massaal onderzoek gedaan naar het produceren van ‘groene’ en ‘schone’ energie. Alle sectoren die olie en oliederivaten gebruikten, hadden er belang bij hun consumptie daarvan te verminderen, waardoor er minder afvalstoffen in de natuur terechtkwamen. Groene energie beleefde een bliksemsnelle opmars.

Maar door de val van de olieprijs bestaat de kans dat de mensheid weer een stap terug doet. Milieuoptimisten verheugen zich onterecht over het feit dat overal op de wereld ondernemingen hun activiteiten zullen beperken als gevolg van de economische crisis, ook al zal de vraag naar natuurlijke hulpbronnen daardoor inderdaad afnemen. Natuurlijk, in Venetië zijn de dolfijnen terug en in Australië de pinguïns; maar in werkelijkheid zullen de gevolgen van deze economische crisis en de verlaging van de olieprijs op de lange termijn funest zijn voor het milieu, omdat het niet langer rendabel zal zijn op olie te bezuinigen en naar alternatieve energiebronnen te zoeken.

Het zal eenvoudiger en minder duur zijn om een maximum aan fossiele brandstoffen te verspillen en te ‘bezuinigen’ op groene technologie.

Dus als er iets is waarop milieubeschermers moeten aandringen, dan is het een verhoging van de olieprijs. Dat is een van de zeldzame dingen waarbij zowel de economie als de natuur gebaat zal zijn.

German Sadoelajev

Vzgliad
Rusland | website | vzglyad.ru 

De site onderscheidt zich door zijn razendsnelle reactie op de actualiteit, zonder twijfel de sleutel tot het succes. Nieuws en analyses door talentvolle schrijvers.

» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie