Slimme papegaai

Kort wereldnieuws | The Harvard Gazette  | 16 July 2020 - 09:0016 Jul - 09:00

Met een complexere versie van het balletje-balletjespel vergeleken onderzoekers van Harvard hoe 21 Harvard-studenten en 21 kinderen van 6 tot 8 jaar het deden tegen een papegaai genaamd Griffin. Het onderzoek werd gedaan om het visuele werkgeheugen te testen dat een van de fundamenten is voor intelligent gedrag.

De onderzoekers dekten kleine gekleurde balletjes af met kopjes, die daarna werden gehusseld. Vervolgens noemden ze een kleur waarop de deelnemers moesten aangeven onder welk kopje het balletje met die kleur lag. De deelnemers werden getest op het volgen van twee, drie en vier verschillend gekleurde balletjes en voor elk van deze combinaties werd de positie van de kopjes nul tot vier keer verwisseld.

Papegaai Griffin blijkt een slimmerik. Hij presteerde gemiddeld beter dan de 6- tot 8-jarigen op alle niveaus, en hij presteerde even goed of iets beter dan de studenten op 12 van de 14 testen.

(The Harvard Gazette, Boston)

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie