Dierproeven, we kunnen (nog) niet zonder

Nederland | Lage landen | Der Spiegel  |  8 September 2020 - 09:00 8 Sep - 09:00

Nederland wordt gezien als een voorloper in het uitfaseren van dierproeven. Maar we kunnen nog lang niet zonder. Dat blijkt wel uit de coronapandemie.

Al decennia worden er debatten gevoerd over dierproeven in Europa. Zo kwamen eind 2019 de miserabele omstandigheden in een laboratorium bij Hamburg aan het licht. Meteen barstte er weer een discussie los en werden algemene vooroordelen tegenover de experimenten versterkt. Tegelijkertijd maakt de coronapandemie duidelijk hoe belangrijk het voor de mens is om nieuwe ziekteverwekkers, geneesmiddelen en vaccins snel aan een wetenschappelijk onderzoek te kunnen onderwerpen. Ook met behulp van dierproeven.

Desondanks hebben tegenstanders van dierproeven op het hoogtepunt van de eerste coronagolf op 6 maart en 30 april petities ingediend bij de Europese Commissie om dierproeven volledig te verbieden. Een van de drijfveren van de initiatiefnemers is dat Nederland al een uitfaseringsplan voor een wereld zonder experimenten op dieren zou hebben. Waarom zou een einde dan ook niet in andere landen mogelijk zijn?

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie