Oplichting hoort bij ons werk (zeggen bankiers)

Businessweek  | 15 July 2012 - 06:3015 Jul - 06:30

Medewerkers van financiële instellingen zijn bereid de wet te overtreden als dat winst of een bonus oplevert.

Een kwart van de bankiers op Wall Street vindt dat oplichting, fraude en andere criminele praktijken bij hun werk horen. In Groot-Brittannië is een derde van de bankiers zich bewust van illegale praktijken op hun werk. 16 procent van de werknemers is zelf bereid een misdaad zoals handel met voorkennis te plegen. De wet overtreden leidt tot succes, menen de bankiers. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Wall Street, Fleet Street and Main Street: Corporate Integrity at a Crossroads’ van klokkenluidersorganisatie en juridisch kantoor Labaton Sucharow. Voor het onderzoek zijn 250 Amerikaanse en 250 Britse werknemers met een senior functie in de financiële dienstverleningssector ondervraagd.

30 procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat hun salaris of bonus voor stress zorgt. Ze zouden door de financiële beloning stress voelen om de wet te overtreden.

Dominic Auld, een advocaat die bij Labaton Sucharow werkt, noemt het gebrek aan integriteit bij banken – vier jaar na het uitbreken van de crisis – “schokkend”. Als zoveel bankiers geen moeite hebben met onethisch gedrag is het hele financiële systeem in gevaar, zegt Jordan Thomas, partner bij Labaton Sucharow.

(Fotobewerking van Truthout)

Plaats een reactie