De beste non-fictie van mei

360 Magazine | Amsterdam | 29 mei 2021

Het filosofisch magnum opus van Hannah Arendt. Op reis door het leven van een fascinerend gebruiksvoorwerp: papier. Van de magie van ons brein tot het effect van mentale problemen & Meer tips in deze Top-5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum.

Het leven van de geest

Hannah Arendt

In haar laatste filosofische werk ontvouwt Hannah Arendt ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest. Ze onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Tot haar dood bleef ze aan deze in één band gebundelde filosofische sensatie werken. 


Papyrus

Irene Vallejo

De lezer gaat mee op reis door het leven van dit fascinerende gebruiksvoorwerp. Er zijn haltes op de route bij de slagvelden van Alexander de Grote en bij de villa van Papyri ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius, bij de eerste bibliotheken en werkplaatsen waar manuscripten werden gekopieerd.


Niemand van ons zal terugkeren

Charlotte Delbo

Delbo schetst herinneringen aan leven en dood in korte, poëtische scenes. Ze spreekt met de stem van een collectief; van alle vrouwelijke gevangenen in Auschwitz die, hoewel hun identiteit hun was ontnomen, elkaar wisten te steunen. 


Stroom

David Eagleman

De magie van ons brein is niet te vinden in de afzonderlijke onderdelen waaruit het bestaat, maar in de manier waarop het daartussen voortdurend nieuwe verbindingen legt. Met Stroom schetst David Eagleman een onthullend portret van ons veranderlijke brein en zijn ongelooflijke aanpassingsvermogen.


Psychologica

Dean Burnett

Burnett onthult hij wat er in ons brein gebeurt als we lijden aan mentale problemen, zoals een angststoornis, depressie of verslaving. Door wetenschappelijk onderzoek te combineren met verhalen vertelt Burnett op geruststellende wijze waarom deze problemen voorkomen en hoe we ze kunnen begrijpen.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven