Twitter betaalt extreemrechtse influencers

© Unsplash / Marten Bjork
360 Magazine | Amsterdam | 21 juli 2023

Twitter gaat advertentie-inkomsten delen met contentmakers op het platform. Maar het aanbod blijkt vooral voor extreemrechtse twitteraars te gelden. De leestips voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Elon Musk gaat extreemrechtse contentmakers betalen

Vorige week kondigde Twitter aan dat het voor het eerst advertentie-inkomsten zou gaan delen met contentmakers op zijn platform. Maar dat aanbod geldt niet voor iedereen, schrijft Taylor Lorenz in The Washington Post. Sterker nog, het lijkt erop dat Elon Musk van plan is vooral extreemrechtse twitteraars te betalen, las redacteur IJsbrand van Veelen.

‘De eerste begunstigden lijken extreemrechtse influencers met een groot bereik te zijn,’ schrijft Lorenz. Voordat Twitter de aankondiging deed lieten enkelen van hen – zoals Ian Miles Cheong, Benny Johnson en Ashley St. Clair – per tweet weten hoeveel ze al hebben verdiend. ‘Wow. Elon Musk maakte geen grapje. Content monetization is real,’ liet het anonieme account End Wokeness met 1,4 miljoen volgers weten. De tweet ging vergezeld van een screenshot met daarop de verdiensten van meer dan 10.000 dollar.

Wat Musk precies van plan is, is onduidelijk, maar de influencers die publiekelijk hebben onthuld dat ze deelnemen aan het programma zijn voornamelijk prominenten aan de uiterste rechterkant van het politieke spectrum. De rabiaat misogyne Andrew Tate bijvoorbeeld, die onlangs werd vrijgelaten uit een Roemeense gevangenis op beschuldiging van verkrachting en mensenhandel en nu in huisarrest de rechtszaak afwacht, liet weten dat hij meer dan 20.000 dollar had ontvangen van Twitter. Meer over het betalingsplan van Twitter lees je hier.


Tegen klimaatalarmisme

In een artikel uit The Telegraph spreekt auteur Matt Ridley, auteur van onder meer The Rational Optimist, zijn ongenoegen uit over de alarmerende manier waarop over de huidige weerssituatie wordt bericht. ‘Stel dat het op Sicilië vanaf nu elke zomer een paar dagen vaker warmer is dan 45 graden Celsius dan in het verleden. In een samenleving die al regelmatig onaangename, zelfs gevaarlijke hitte ervaart, betekent dat niet dat “de wereld in brand” staat of dat mensen “koken in hun eigen zweet”, zoals dat wordt gebracht. Het is evenmin een reden om de economische groei op te geven, zoals de de-growth-exponenten ons gebieden. Het is een reden om meer airconditioners te verkopen en ervoor te zorgen dat mensen op warme dagen voldoende water hebben. Een aanpassing die sowieso altijd nodig was.’

Daarnaast worden er niet alleen nu records gebroken, maar altijd. ‘Op maandag kwam Death Valley dicht bij zijn (en wereldwijd) hoogste punt ooit van 56.6 graden. Maar dat record werd gevestigd in 1913, 110 jaar geleden. Opmerkelijk genoeg registreerden meer dan dertig van de vijftig Amerikaanse staten hun hoogste temperaturen in de jaren dertig of eerder.’

Hij schrijft het stuk vanuit Northumberland, waar het kwik op moment van schrijven niet eens de 16 graden haalde – opvallend fris voor deze tijd van het jaar. Een aanrader van hoofdredacteur Laura Weeda.


Vijf verdiepende leestips

» In Israël spelen ultraorthodoxe joden een steeds grotere rol in de politiek. Geen wonder, het gaat om de snelst groeiende bevolkingsgroep van het land. Maar de uitzonderingspositie die zij innemen in de maatschappij stoot tegen het zere been van veel Israëliërs. Zo zijn ultraorthodoxe joden uitgesloten van militaire dienstplicht en ontvangen ze uitkeringen om zich volledig toe te leggen op het bestuderen van de Thora. The Wall Street Journal maakte een interessante reportage over deze kenmerkende bevolkingsgroep en hun rol in de Israëlische samenleving.

» De Oostzee is de giftigste zee ter wereld, schrijft Der Spiegel. Giftige algen, tonnen munitie uit de Tweede Wereldoorlog en een enorme bodemvervuiling, plus een snelle opwarming: de Oostzee ligt vol gevaren – en zou tegelijkertijd een model kunnen worden voor veel andere kustgebieden. Lees er alles over in deze longread van het Duitse tijdschrift.

» De recente bootramp voor de kust van Griekenland waarbij honderden migranten omkwamen, is een tragedie voor de EU en zou bij alle EU-bewindslieden moeten zorgen voor diepe schaamte – en niet alleen omdat hulp van de Griekse kustwacht en Frontex te laat kwam en de migranten actief in gevaar werden gebracht. Uit onderzoek van El País en het in Nederland gevestigde onderzoekscollectief Lighthouse Reports blijkt dat de mensensmokkelaars die verantwoordelijk waren voor het transport – georganiseerde bendes – nauwe banden hebben met generaal Khalifa Haftar, die een Libische schaduwregering leidt. Sommige EU-lidstaten, waaronder het Italië van Giorgia Meloni, hebben opgeroepen om ook een migratiedeal (na de recente deal met Tunesië) met Haftar te sluiten. Lees het onderzoek hier.

» De arbitraire geboorte van hiphop is vastgesteld op 1973 toen DJ Kool Herc in Brooklyn naar verluidt voor het eerst twee exemplaren van hetzelfde album mixte tot één naadloze breakbeat. Maar als je rappen ziet als praten over vooraf opgenomen muziek, of spreken in ritmische vorm, dan bestaat hiphop al langer dan vijftig jaar, schrijft The New York Times. Maar hoe vertel je het verhaal van vijftig jaar hiphop? Door niet op zoek te gaan naar samenhang, aldus muziekjournalist Jon Caramanica. Lees hier zijn beschouwing over vijftig jaar hiphop.

» De Duitse band Rammstein ligt onder vuur, maar ze gaan door met hun wereldtournee, in uitverkochte stadions, alsof er niets aan de hand is. Verschillende vrouwen beschuldigen zanger Till Lindemann van ‘seks die niet volgens alle regels van consensualiteit plaatsvond’, zoals Süddeutsche Zeitung het eufemistisch beschrijft. Volgens onderzoek van die krant zou niet alleen Lindemann misbruik hebben gemaakt van zijn rol als beroemdheid, maar ook toetsenist Christian Lorenz. De bandleden zouden vrouwen uitnodigen voor afterparty’s en vervolgens drogeren om seks mee te hebben.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven