Controverse: ‘Als de ontwikkeling van AI uit de hand loopt, gaan we allemaal dood’

© Andy Kelly / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 25 april 2023

Sinds onder andere Elon Musk en Yuval Noah Harari een oproep deden voor meer onderzoek en controle voordat AI-systemen als ChatGPT verder worden ontwikkeld, is een fel debat losgebarsten in de internationale pers tussen experts, beleidsmakers en denkers. Moeten we de ontwikkeling van AI stopzetten totdat we de technologie beter begrijpen?

Op 22 maart publiceerde het Future of Life Institute een open brief waarin werd opgeroepen om de ontwikkeling van AI-systemen voor minstens zes maanden te pauzeren. De ondertekenaars, onder andere techondernemer Elon Musk, Apple-oprichter Steve Wozniak en historicus en schrijver Yuval Noah Harari, vonden dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie uit de hand was gelopen en dat er eerst meer onderzoek moest komen naar een veilige en betrouwbare toepassing van de nieuwe technologie. De oproep ontketende een fel debat in de internationale pers tussen voor- en tegenstanders van een pauze.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid