Cultuur


Knappe koppen

30 October 2020 - 09:00
Wat het virus ‘duizend keer kleiner dan een zandkorrel’ onder andere heeft blootgelegd, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in haar troonrede afgelopen september, is de uit de hand gelopen (ongelijke) vrije handel, het (ongelijke) goederenvervoer, de (ongelijke) vakantielust en de oncontroleerbare grenzen. Geen hard of nieuw nieuws, maar elke aanleiding is er een om de losgeslagen consumptiedrift tegen het licht te houden. En te keren.

Het nieuwe nummer is er! #188 | Mrs Europe

29 October 2020 - 16:00
Met het Dossier: Ursula von der Leyen Met haar ambitieuze State of the Union-toespraak profileerde de voorzitter van de Europese Commissie zich als de leider die Europa door de crisis gaat loodsen. Maar wie is eigenlijk die vrouw die op het politieke toneel verscheen onder de vleugels van Merkel?

Italië wil espresso op UNESCO-lijst

25 October 2020 - 13:00
Via het Consortium ter Bescherming van de Traditionele Italiaanse Espresso (Ctceit) heeft Italië een officieel verzoek ingediend om espresso op de UNESCO -lijst van beschermd immaterieel werelderfgoed te plaatsen.

Als feiten niet langer overtuigen, hoe kunnen we elkaar dan nog bereiken?

25 October 2020 - 09:00
In onze verschillende informatiebubbels hebben we niet alleen andere meningen, zelfs onze perceptie van wat waar is loopt uiteen. Anne Applebaum buigt zich over de vraag of we überhaupt nog tot elkaar kunnen komen. Alleen zogenaamd lachtivisme, patriotisme en een andere kijk op de geschiedenis lijken ons (en de campagne van Biden) nog te kunnen redden.

Pakistan verbiedt TikTok

24 October 2020 - 13:00
Nadat Pakistan al meerdere keren zijn zorgen kenbaar maakte over de populaire app TikTok, heeft het land de app nu verboden vanwege de verspreiding van video’s die ‘immoreel en onfatsoenlijk’ worden geacht.

De 'bevrijding' van de vulva

23 October 2020 - 09:00
Volgens een wereldwijd onderzoek zouden in 2016 meer dan 138.000 vrouwen over de hele wereld hun schaamlippen hebben ‘gecorrigeerd’, dat is een stijging van 45 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Hebben we te maken met het recht van de vrouw om haar vulva te vieren, of is dit verkapte genitale verminking?

Australië voert taaltest in

18 October 2020 - 13:00
Niet-Engelssprekende buitenlanders die willen trouwen met een Australiër, mogen zich niet langer in Australië vestigen als ze de taal niet machtig zijn.

‘Natuurbescherming is het nieuwe kolonialisme’

18 October 2020 - 09:00
Natuurbeschermingsorganisaties geven miljoenen uit om hun romantische boodschap aan de man te brengen, namelijk dat witte weldoeners de dierenwereld in Afrika redden – en wel voor de Afrikanen, zegt ecoloog Mordecai Ogada. Volgens hem gelden in werkelijkheid nog altijd de regels uit de koloniale tijd: houd zwarte mensen weg bij de natuur, zodat witte mensen ervan kunnen genieten.

Extra vakantie voor niet-rokers

17 October 2020 - 13:00
Helmut Glas, de uitbater van Landgasthof Jägerstübchen in het Duitse Neustadt, heeft een regel ingesteld waar in de Duitse horeca driftig over wordt gediscussieerd: ‘Niet-rokers krijgen van mij vijf dagen meer vakantie ter compensatie van de rookpauzes van hun collega’s.’

De goede daad

17 October 2020 - 09:00
De Amerikaanse ontwikkelingswerker Renee Bach begint in Oeganda een gezondheidscentrum voor ondervoede kinderen. Velen van hen sterven daar. Als gevolg van, of ondanks de behandeling? Twee families dagen Bach nu voor de rechter. Maar het gaat om veel meer dan alleen de vraag of ze schuldig is.

Cultuur » Archief