Cultuur


Dit is de leeslijst van Bill Gates voor deze zomer

24 mei 2018 - 07:30
Elk vakantieseizoen publiceert miljardair en filantroop Bill Gates een leeslijst van boeken met inspirerende concepten onder het mom van strandlectuur. Dit zijn de vijf boeken die hij aanbeveelt.

Interview, opgericht door Andy Warhol, is failliet

23 mei 2018 - 07:30
Het eerbiedwaardige tijdschrift Interview , in 1969 door Andy Warhol opgericht en bekend om zijn gesprekken met kunstenaars en titanen uit de popcultuur, is ter ziele. De sluiting komt na jaren van financiële problemen en een recent aantal rechtszaken tegen het bedrijf.

Chili is anders

19 mei 2018 - 08:30
De Chileen is geen racist, aldus chroniqueur Óscar Contardo. Hij is zich alleen hyperbewust van wat de hoeveelheid pigment in zijn huid, de vorm van zijn hoofd, de stand van zijn jukbeenderen en de structuur van zijn haar betekenen voor zijn status.

Nieuw-Zeeland valt te vaak van de kaart

17 mei 2018 - 07:30
Op bijgaande kaart zie je dat Nieuw-Zeeland rechtsonder Australië ligt. Dat wist je vast al, maar toch komt het land op veel wereldkaarten domweg niet voor. Daarom is er de site World Maps Without New Zealand. En de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern roert zich nu ook.

Bevraag je antwoorden | Video

14 mei 2018 - 07:30
In een tijd waarin opponenten steeds sterker overtuigd lijken te zijn van het eigen gelijk, coproduceren The Atlantic en HBO een reeks korte films die onze zekerheden uitdagen. Zoals deze waarin Michael K. Williams (‘Omar’ uit The Wire ) worstelt met de vraag of hij wordt getypecast.

De perfecte (con) man

13 mei 2018 - 08:30
Amerikanen zijn dol op klassieke oplichters, schrijft Rachel Monroe. Ze zijn de ultieme belichaming van een typisch Amerikaanse mythe dat je bijna alles kunt worden wat je wilt. De ‘con man’, het is bijna altijd een man, is daarmee een van de niet-erkende grondleggers van Amerika. Maar Richie Peterson maakte het wel heel erg bont.

Frans Hals Museum kiest voor de confrontatie

12 mei 2018 - 08:30
In de tentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals wordt werk van de oude meester getoond naast dat van nog levende kunstenaars als fotografe Nina Katchadourian, multimediakunstenaar Shezad Dawood en schilder en beeldhouwer Anton Henning.

Waarom Brian Eno voorstander is van een basisinkomen

10 mei 2018 - 07:30
Om je beste creatieve werk te kunnen verrichten is het noodzakelijk dat de samenleving een algemeen basisinkomen invoert, meent musicus Brian Eno.

Houten, driedimensionale kaarten van de Groenlandse kustlijn

9 mei 2018 - 07:30
Na een reis van vier maanden zette de Deense ontdekkingsreiziger Gustav Holm op 1 september 1884 voet aan land bij de nederzetting Ammassalik, aan de oostkust van Groenland. Na een verblijf van enkele maanden keerde Holm huiswaarts met enkele zeer bijzondere ‘kaarten’ van de kustlijn.

Chicago aan de Theems

7 mei 2018 - 16:00
Uit Amerika overgewaaide ‘drill’-muziek en sociale media als Instagram en Snapchat wakkeren het bendegeweld onder tieners in Londen aan.

Cultuur » Archief