Cultuur


Sprakeloos in Lagos

19 november 2018 - 13:04
Het bordspel scrabble is enorm populair in Nigeria. De sport krijgt staatssteun en alleen al in Lagos zijn er tien scrabbleacademies. Sinds Jighere drie jaar geleden in Australië als eerste Afrikaan de wereldtitel en 10.000 dollar won, heeft hij sterrenstatus.

Winactie | 3 x 2 vrijkaarten voor Ann Veronica Janssens in De Pont

18 november 2018 - 20:00
Verlies je in de mistkamer van de Belgische kunstenaar Ann Veronica Janssens. Op de grens van architectuur en beeldhouwkunst boetseert ze vloeistoffen, lichtstralen en ruimtes tot ongrijpbare vormen en gewaarwordingen. Museum De Pont in Tilburg toont voor het eerst haar werk in een grote tentoonstelling in Nederland, tot 31 maart 2019. Zinnenprikkelend en betoverend.

Podcast | Damn, honey

18 november 2018 - 17:00
Schrijfsters Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen verwierven bekendheid met hun boek Damn, Honey, een tegenreactie op het omstreden boek Sexy, but tired. But sexy van influencer Jamie Li.

Muziek | De sonische soep van Patrick Watson

18 november 2018 - 14:00
Samen met La Force op tournee.

Literatuur | De geur van croissants en de dood

18 november 2018 - 09:21
Eigentijdse roman van Patrick DeWitt.

AGENDA | Bungelende testikels

17 november 2018 - 10:44
Bruce Nauman: Disappearing Acts Te zien t/m februari 2019 in MoMA, New York City

Talk to the hoodie

17 november 2018 - 09:01
De Amerikaanse sweater met capuchon is al langer het uniform van de tegencultuur. Maar verschijnt Mark Zuckerberg of Trayvon Martin erin, dan heeft de hoody weer een andere politieke zeggingskracht.

WAT ZIJ ZEGGEN OVER... Becoming, de net verschenen autobiografie van Michelle Obama

17 november 2018 - 08:54
Redactioneel – Der Spiegel ‘ Haar memoires zijn ook een afrekening met Donald Trump. Ze schrijft bijvoorbeeld hoe ze in de verkiezingsnacht 
van 2016 ”in shock” verkeerde toen ze begreep dat Trump haar man zou opvolgen. Ze veroordeelt Trumps uitspraken op de fameuze Access Hollywood-tapes, waarop hij zei dat je als beroemde man alles met vrouwen kunt doen wat je wilt. Toen ze dat hoorde, schrijft Obama, beefde ze over haar hele lichaam van woede. Trumps boodschap aan de wereld is volgens haar: “Ik kan je pijn doen en kom ermee weg.”’ Jennifer Szalai – The Irish Times ‘ Becoming geeft details die de Obama’s niet eerder openlijk bespraken: de vruchtbaarheidsbehandelingen om Malia en Sasha te krijgen; de miskraam; de relatietherapie die hun huwelijk redde toen zij het gevoel had dat “zijn politieke carrière al onze behoeften zou platwalsen”. Ze schrijft over haar garderobe en de druk die ze voelde als de eerste zwarte first lady in een cultuur die zo verslaafd is aan imago en een dubbele moraal hanteert. Maar *het mooiste zijn de passages waarin Obama grip tracht te krijgen op wat er nu gebeurt in haar land.*’ Sylvie Kauffmann – Le Monde ‘Michelle Obama schrijft helder over een rode draad in haar leven: boven op de uitdaging om te slagen als vrouw in een mannenwereld, kwam voor haar de uitdaging om te slagen als zwarte vrouw in een wereld van witte mannen. Ze mag er trots op zijn dat ze deze dubbele beproeving heeft doorstaan, ook al suggereert de titel dat ze er op haar 54ste nog altijd niet klaar mee is. Becoming is het verhaal van wat je een sprookje zou kunnen noemen, maar wat ook de levensweg blijkt van een vechter, of liever een vechtster.’ Ron Charles – The Washington Post ‘In de categorie nieuwswaardige inhoud schrijft Obama dat ze het Trump kwalijk neemt dat hij bleef aandringen op de vraag of haar man in Amerika was geboren. “Het was ook gevaarlijk. Wat als iemand met een instabiele geest en een geweer naar het Witte Huis was gekomen? Trump heeft mijn gezin in gevaar gebracht, en dat zal ik hem nooit vergeven.” Trump sloeg terug tijdens een persconferentie. “Ik zal het Barack Obama nooit vergeven dat hij zo weinig geld in ons leger heeft gestopt. Toen ik aantrad, was het niets meer waard.”’

Gerecenseerd | De dappere heldinnen van Al-Mansour

17 november 2018 - 08:36
Vrijgevochten vrouw of voetnoot in een bromance?

‘Jij hebt wiet nodig’

14 november 2018 - 10:47
Legalisering van cannabis staat tegenwoordig op elke politieke agenda. Uruguay nam het voortouw. Canada en sommige staten in de VS volgden. Simon Kuper dook een Amsterdamse coffeeshop in om lering te trekken uit het Nederlandse gedoogbeleid.

Cultuur » Archief