Het einde van de politieke spotprent bij The New York Times

www.chapatte.com / 360  | 30 June 2019 - 14:0030 Jun - 14:00

Patrick Chappatte is jarenlang vaste cartoonist geweest bij The New York Times. In dit essay betreurt hij de beslissing van de krant om te stoppen met spotprenten.

Mijn hele werkzame leven word ik gedreven door de overtuiging dat de unieke vrijheid om spotprenten te tekenen een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. In de ruim twintig jaar waarin ik eerst twee keer per week een spotprent tekende voor de International Herald Tribune en daarna voor The New York Times (NYT), en nadat ik de OPC Award in die categorie had gewonnen, dacht ik dat het pleit ten gunste van politieke spotprenten was beslecht (in een krant die erom bekendstond daar vroeger niets van te moeten hebben gehad).

Maar toen gebeurde er iets. In april 2019 leidde een karikatuur van de Israëlische premier Netanyahu, afkomstig van een perssyndicaat en overgenomen in internationale edities van The New York Times, wereldwijd tot grote woede, tot excuses van de krant en tot de weigering om nog langer spotprenten van syndicaten af te nemen.

Vorige week liet mijn opdrachtgever weten met ingang van juli ook een einde te maken aan spotprenten uit eigen huis. Ik leg mijn pen met een zucht neer: dat zijn vele jaren werk die met één enkele spotprent ongedaan worden gemaakt, en dat door een prent die ik niet eens heb gemaakt en die nooit in de beste krant ter wereld had mogen verschijnen.

Ik ben bang dat het hier niet alleen gaat over spotprenten, maar over journalistiek en meningen in het algemeen. We leven in een wereld waarin zedenprekers en masse op social media van zich laten horen en vernietigend uithalen naar nieuwsredacties. Dat vraagt om een onmiddellijke reactie van uitgevers, waardoor er geen ruimte is voor contemplatie en betekenisvolle discussie. Twitter is het medium van de razernij, niet van het debat. De grootste heethoofden bepalen het gesprek, de woedende menigte loopt erachteraan.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie