COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 19 March 2020 - 15:0619 Mar - 15:06

In deze dagelijkse posts houden we u de komende tijd op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: Italië haalt een droevig record, eerste besmetting in Burkina Faso, Palestijnen in Israël staan voor duivelse keuze en wat kunnen we leren van Singapore, Taiwan en Hongkong?

EUROPA: ‘We kunnen veel van de staat verwachten, maar geen wonderen’

Italië:
Italië behaalde een droevig record: 475 doden op één dag, waarvan 313 alleen in Lombardije. Zo veel doden zijn er niet eerder door het coronavirus gevallen, meldt La Repubblica. ‘De meeste sterfgevallen vonden plaats in ziekenhuizen, maar veel ook in bejaardentehuizen’, aldus de krant. Sinds het begin van de epidemie zijn 2978 mensen in het land overleden en tot dusver zijn er bijna 30.000 besmet.

Portugal:
In Portugal is de noodtoestand uitgeroepen. Een ‘uitzonderlijke beslissing in een uitzonderlijke periode’, vatte president Marcelo Rebelo de Sousa samen toen hij de maatregel op televisie aankondigde. Voor het eerst sinds er in 1974 een einde kwam aan de dictatuur kan de regering de bewegingsvrijheid van de 10 miljoen inwoners van het land nu beperken. ‘Dit is geen onderbreking van de democratie’, stelt hij gerust. ‘Het is de democratie die probeert een onherstelbare onderbreking van het dagelijks leven te voorkomen.’

‘Het is normaal dat we bang zijn’, schrijft Jornal de Noticias. ‘We zitten midden in een oorlog. Er zijn geen barricades of explosies, maar de vernietigende effecten van deze pandemie zullen na verloop van tijd aanhouden. (…) De prioriteit moet liggen bij het in bedwang houden van de epidemie en het verzachten van de gevolgen. (…) We kunnen – en moeten – veel van de staat verwachten, maar geen wonderen.’

AFRIKA: ‘Bevolking neemt de dreiging niet serieus’

Burkina Faso:
De eerste dode aan het coronavirus in Afrika bezuiden de Sahara is gevallen. Het slachtoffer is een man uit Burkina Faso, het land dat ook al door terrorisme wordt geteisterd. ‘Hebben de Burkinabés op verschillende fronten tegelijkertijd de middelen die nodig zijn om de Covid-19, dat door machtige landen al zo gevreesd wordt, met een goed geoliede gezondheidszorg het hoofd te bieden?’ stelt Wakat Sera een haast retorische vraag.

Volgens het dagblad neemt de bevolking, die de markt en bars en restaurants gewoon blijft bezoeken, de dreiging niet serieus. ‘Hoeveel doden zijn er nodig om te begrijpen dat we de oorlog tegen Covid-19 zullen verliezen aangezien we nog zo ver verwijderd zijn van de overwinning op armoede?’

DE AMERIKA’S: ‘Democraten en Republikeinen onderhandelen over een hulpplan’

De Amerikaanse president keurde woensdagavond een reeks maatregelen van de Senaat ter ondersteuning van de Amerikaanse economie goed. Democraten en Republikeinen zullen nu onderhandelen over een nieuw massaal hulpplan, dat wordt geschat op $1 biljoen.

Het plan voor sociale bijstand, dat woensdag in de Amerikaanse Senaat werd aangenomen, heeft zijn ‘grenzen’, volgens Vox. Veel Republikeinse senatoren hebben het dan ook bekritiseerd, meldt Buzzfeed. Maar Mitch McConnell, de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, geeft aan dat het nu niet om perfectie gaat. Resultaat: 90 stemmen voor en 8 tegen. Een paar uur later tekende Donald Trump.

Volgens de Huffington Post biedt de geboden steun van 104 miljard dollar toegang tot tien dagen ziekteverlof aan Amerikaanse werknemers die in quarantaine zijn of aan het bed verblijven van een geliefde die Covid-19 opliep. Ouders, die worden geconfronteerd met gesloten scholen, kunnen profiteren van betaalde vakanties. Wie het nodig heeft, wordt gratis getest.

Het congres had begin maart al 8,3 miljard dollar vrijgemaakt om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, meldt NPR. Maar, voegt de publieke zender eraan toe, over ‘fase 3’ zal worden gesproken wanneer ‘tussen Republikeinen en Democraten de consensus groeit dat rechtstreekse betalingen aan de Amerikanen nodig zijn’.

MIDDEN-OOSTEN: ‘Israël komt de pandemie zonder Palestijnse arbeiders niet door.’

Israël en Palestina:
Voor duizenden Palestijnen die in Israël werken, hebben restricties als gevolg van de pandemie ertoe geleid dat ze ofwel hun inkomen moeten opgeven, ofwel het risico lopen maandenlang gescheiden te blijven van hun families, meldt Middle East Eye.

Dinsdag kondigde de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett – die eerder de beslissing nam de controleposten rond Bethlehem te sluiten – een reeks nog zwaardere beperkingen aan voor Palestijnse arbeiders afkomstig uit andere delen van de Westelijke Jordaanoever. Arbeiders die besloten om in Israël te blijven werken, zouden daar moeten blijven en minstens een maand niet terug kunnen naar huis.

Palestijnse arbeiders kregen drie dagen de tijd om een ​​beslissing te nemen. Daarna zouden de grenzen aan beide kanten sluiten.

Naar schatting werken 120.000 Palestijnen, zowel met als zonder vergunning, in Israël, voornamelijk in de bouw- en landbouwsector. ‘Israël kan deze [pandemie] niet overleven zonder de Palestijnse arbeiders’, zegt een van hen tegen MEE. ‘Hun economie is veel te afhankelijk van ons om arbeiders simpelweg niet binnen te laten.’

AZIË: ‘Singapore, Taiwan en Hongkong kregen de uitbraak onder controle’

The New York Times publiceert een opiniestuk van twee epidomologen over hoe Singapore, Taiwan en Hongkong de uitbraken onder controle kregen, zonder net als China draconische maatregelen te nemen.

Alle drie de landen hebben enige vooruitgang geboekt en toch hebben ze elk verschillende maatregelen genomen. De vraag is dus wat werkt precies om de verspreiding van dit coronavirus in te dammen, en kan die les elders worden geïmplementeerd?

China:
Eind januari, na een trage eerste reactie, nam de regering van het vasteland van China ongekende maatregelen. Grote steden werden afgesloten, met name Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, en voor het hele land golden reisbeperkingen. De testcapaciteit van laboratoria werd snel uitgebreid. Om de druk op ziekenhuizen te verlichten, werden patiënten met mildere symptomen ondergebracht in tijdelijke isolatiefaciliteiten in gymzalen en evenementshallen. Er werden nieuwe ziekenhuizen gebouwd. Mensen die in contact waren geweest met een geïnfecteerd persoon, werden in quarantaine geplaatst. Aanvankelijk moesten bijna alle inwoners van Wuhan en andere getroffen steden thuis blijven; scholen en werkplekken bleven ruim na het einde van de nieuwe-maanviering, rond 27 januari, gesloten. De afsluiting duurt vermoedelijk nog tot 20 maart. Het aantal nieuwe gevallen dat nu dagelijks wordt gemeld, is veel lager dan een paar weken geleden.

Singapore:
Singapore heeft kort na de meldingen uit China inkomende reizigers uit Wuhan met koorts en ademhalingssymptomen geïsoleerd. Reizigers uit getroffen gebieden werden onder quarantaine geplaatst. De overheid vergoedde individuen en werkgevers voor verloren werkdagen. Ziekenhuispersoneel deed veel moeite om patiënten te ondervragen over hun recente verblijfplaats. Wanneer informatie onduidelijk of niet beschikbaar was, haalde het ministerie van Volksgezondheid aanvullende gegevens op bij transportbedrijven en hotels, onder meer door het raadplegen van camerabeelden. Grote bijeenkomsten zijn opgeschort, maar om de sociale en economische kosten te minimaliseren, zijn scholen en werkplekken open gebleven. In plaats daarvan worden studenten en medewerkers dagelijks onderworpen aan gezondheidscontroles, inclusief temperatuurmeting. Ook werden campagnes voor de volksgezondheid versterkt om de reeds voorbeeldige normen van Singapore inzake netheid en openbare hygiëne verder te verbeteren. Van meet af aan heeft de regering het gebruik van maskers alleen aanbevolen voor mensen die al ziek zijn.

Taiwan:
Vluchten uit China werden niet tegengehouden, maar reizigers uit risicogebieden werden gescreend. Taiwanese medische autoriteiten stapten de binnenkomende vluchten vanuit Wuhan in om reizigers nog in het vliegtuig zelf te inspecteren. In Taiwan had thuisquarantaine de voorkeur, zelfs als er staatsfaciliteiten beschikbaar waren. Om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd, heeft de overheid strenge straffen opgelegd aan iedereen die een isolatiebevel niet nakwam, met boetes oplopend tot zo’n $33.200. Organisatoren van massaevenementen werden aangemoedigd het event uit te stellen of te annuleren. Basisscholen en middelbare scholen zouden langer gesloten blijven, maar op 25 februari, na twee weken, werden de lessen alweer hervat.

Vrijdag werd aangenomen dat ongeveer 58 procent van alle bevestigde gevallen in Taiwan het gevolg was van lokale verspreiding. Op veel andere plaatsen overtroffen de lokale gevallen de geïmporteerde infecties met een veel grotere marge.

Hongkong:
Reizigers vanuit China werden vanaf begin februari in quarantaine geplaatst en er werden
uitgebreide inspanningen geleverd om de nauwe contacten van bevestigde gevallen op te sporen en eveneens in quarantaine te plaatsen. Ook de maatregelen om sociale afstand te stimuleren waren streng: thuis werken, geen grote evenementen en de scholen gingen dicht. De regering is een voorlichtingscampagne gestart om handhygiëne en omgevingshygiëne te bevorderen. Bijna iedereen in Honkong draagt ​​in het openbaar een gezichtsmasker.

Lees hier het volledige artikel uit TNYT.

Plaats een reactie