Wonderlijke kijk op onbehagen

Japan | Gerecenceerd  |  8 May 2020 - 20:00 8 May - 20:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

ROMAN | Poëtisch stilleven van Tokio

Eduardo Mendoza beschreef in De stad der wonderen (1985) de opwinding en verwarring in Barcelona ten tijden van de Wereldtentoonstelling in 1888, toen de stad, in de woorden van uitgever Meulenhoff, ‘nog werd bevolkt door dagloners, gangsters en politici’. Eenzelfde opwinding vond de afgelopen jaren plaats in Tokio, waar in juli dit jaar de Olympische Spelen zouden plaatsvinden, inmiddels schoorvoetend verzet naar juli 2021. Dit keer is het de Japanse Tomoka Shibasaki die de ontwikkelingen beschrijft in haar roman Lentetuin, in Japan bekroond met de prestigieuze Akutagawaprijs.

‘Mensen arriveren en vertrekken, gebouwen worden opgetrokken en neergehaald, huurders komen en gaan, allemaal verwikkeld in een soort dans die onmogelijk onder woorden te brengen is’, behalve dan door Shibasaki, volgens The New York Times. The Japan Times noemt de roman een ‘wonderlijke kijk op eenzaamheid en onbehagen in Tokio’, hoofdstad van het land met de meeste zelfmoorden ter wereld. Kirkus Review kenmerkt het werk als een ‘sfeervol, beschouwend verhaal over verlies en herinneringen in een gentrificerende wijk van Tokio’.

De roman is niet alleen te lezen als kritiek op de bouw-boom in Tokio, maar heeft bovendien een haast voorspellend tintje. Waren we tot enkele maanden geleden vooral onderweg in onze steden – van koffiezaak naar café, van werkplek naar woning – de laatste maanden is er ineens weer aandacht voor de schoonheid van onze directe leefomgeving, die fotografen in al haar triomf proberen vast te leggen. Net zo schrijft Shibasaki met ‘unieke heldere en suggestieve fotografische nauwkeurigheid’, aldus Gatrópolis, ‘een poëtisch stilleven’ van Tokio, dat volgens Kölner Stadt-Anzeiger ‘uitnodigt om bewust te kijken, goed te observeren’. De eigenlijke hoofdpersoon van deze roman, schrijft Neue Zürcher Zeitung, is de metropool zelf.  
LW

Lentetuin verschijnt in juni bij Zirimiri Press, in een vertaling van Luk Van Haute.

» Lees meer Gerecenceerd in de Reader / Op Blendle
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie