Hitte teistert het poolgebied

Kort wereldnieuws | South China Morning Post  |  9 September 2020 - 13:00 9 Sep - 13:00

Door de hittegolf die deze zomer het noordpoolgebied teisterde is een ‘diepe wond’ geslagen in de cryosfeer, het bevroren deel van de aarde.

Dat zei WMO, het weerbureau van de Verenigde Naties, afgelopen dinsdag. Volgens WMO stijgen de temperaturen in het noordpoolgebied twee keer zo snel als het wereldwijde gemiddelde en dat leidt tot een vicieuze cirkel: het versneld smeltende ijs draagt bij aan versnelde opwarming, met gevolgen die niet beperkt zullen blijven tot het noordpoolgebied.

De afgelopen maanden werden veel nieuwe records gevestigd. Zo werd in de stad Verkhoyansk, gelegen boven de poolcirkel, in juni een recordtemperatuur van 38 graden genoteerd. Behalve de hittegolf in het noordpoolgebied was er een record aan bosbranden in Siberië, groeide het zee-ijs minimaal en stortte een van de laatste intacte ijsplaten in Canada in. De WMO brengt op 9 september een volledig rapport uit over de invloed van klimaatverandering op de cryosfeer.

South China Morning Post | Hong Kong

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie