Exodus in Chinees zorgsysteem

Sixth Tone / 360  | 11 February 2019 - 10:2311 Feb - 10:23

Chinese dokters nemen massaal ontslag of scholen zich om. Was het ooit aantrekkelijk om arts te worden, tegenwoordig staat het beroep garant voor overvolle werkweken tegen slechte betaling.

Toen Huang Xin in 2006 zijn artsendiploma haalde, was dat een van de mooiste dagen van zijn leven. Er wachtte hem een baan op de afdeling Dermatologie van een groot ziekenhuis in Sjanghai en hij verheugde zich op een lange, respectabele carrière in de publieke gezondheidszorg. Maar acht jaar later, toen hij net 33 jaar was, nam een uitgeputte Huang ontslag. ‘Ik had het gevoel dat het ziekenhuis noch mijn patiënten goed begrepen of waardeerden wat ik waard was,’ vertelt hij. ‘Ik voelde me net een arbeider aan een lopende band, die dezelfde medicijnen aan dezelfde soort patiënten voorschreef.’

Huang is bepaald niet de enige jonge arts die een uitweg zoekt. Hoewel het totale aantal Chinese dokters toeneemt en de hoeveelheid banen stabiel blijft, is tussen 2005 en 2016 het aantal praktiserende artsen van tussen de 25 en 34 afgenomen van 31 tot 23 procent, volgens China’s hoogste gezondheidsautoriteit. In dezelfde periode is het aantal artsen van boven de 60 jaar gestegen van 2 tot 12 procent. De exodus vindt plaats in een zorgsysteem dat al zwaar overbelast is: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft China maar één huisarts per 6666 mensen, ver onder de internationale norm van een op de 1500 tot 2000 mensen.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie