Frankrijk roept noodtoestand uit op eiland Nieuw-Caledonië

© Nicolas Job / SIPA

Le Monde

| Parijs | Boris van der Spek | 16 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Premier Fico van Slowakije zwaargewond na aanslag

» Poetin aangekomen in China voor tweedaags staatsbezoek

Aanleiding zijn dodelijke rellen op Nieuw-Caledonië

De Franse regering heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen op Nieuw-Caledonië om de dodelijke rellen in het semi-autonome Franse gebied in de Stille Oceaan de kop in te drukken. Dat meldt Le Monde. Sinds deze week zijn er gewelddadige protesten op Nieuw-Caledonië vanwege een voorgestelde wijziging van de Franse grondwet, die de lokale stemregels in het gebied zou veranderen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Nadat het Franse parlement de wijziging dinsdag goedkeurde, ontstonden rellen waarbij vier doden vielen, waaronder een politieagent. De Franse regering zei dat er al meer dan 1800 agenten in het gebied waren en dat er in de komende 24 uur vijfhonderd versterkingen zouden arriveren. Tijdens een crisisvergadering zei de Franse premier Attal dat het leger ingezet zou worden om de havens en de luchthaven te beveiligen.

Verschillende bedrijven en openbare gebouwen, waaronder scholen, zijn geplunderd of in brand gestoken en meer dan 130 mensen zijn gearresteerd. Honderden mensen zijn gewond geraakt. De voorgestelde grondwetswijziging – die Franse burgers meer stemrecht geeft bij provinciale verkiezingen – heeft een gevoelige snaar geraakt. Pro-onafhankelijkheidsactivisten in Nieuw-Caledonië zien het als een poging van de Franse regering om het gebied te onderdrukken.

Recent verschenen