Griekse defensie kent geen crisis, en de EU profiteert

Die Zeit/Presseurope  | 12 January 2012 - 10:4012 Jan - 10:40

Griekenland koopt voor voor miljarden euro’s aan Leopard tanks, Eurofighter vliegtuigen, onderzeeërs en fregatten.

Gevechtsvliegtuigen, fregatten, patrouilleboten… Hoewel de Grieken de broekriem moeten aanhalen blijft tot grote tevredenheid van de Duitse en Franse wapenindustrie de Griekse defensie gespaard van bezuinigingen.

De man kent het verlanglijstje van het Griekse ministerie van Defensie uit zijn hoofd: zestig gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter voor misschien wel 3,9 miljard euro. Franse fregatten voor meer dan vier miljard euro, patrouilleboten voor 400 miljoen euro, en hetzelfde bedrag voor de broodnodige modernisering van de bestaande Griekse vloot.

Verder is er niet genoeg munitie voor de Leopard-tanks, en moeten daarnaast nog twee Amerikaanse Apache-helikopters worden vervangen. En o ja, men ook nog graag Duitse onderzeeërs kopen, voor een totaalbedrag van twee miljard euro.

Wat deze man, die kind aan huis is bij het Griekse ministerie van Defensie, in een Atheens café te berde brengt, klinkt absurd. Een staat, die bijna bankroet is en door de Europese Unie met miljarden moet worden ondersteund, wil nu massaal wapens gaan kopen? De man in het café is op foto’s vaak te zien naast de minister van Defensie of generaals, hij telefoneert dikwijls met deze mensen en is dus goed op de hoogte.

Zelf vindt hij de wapenaankopen momenteel ook niet verantwoord. Maar dat zou heel snel kunnen veranderen, zegt hij: “Mocht Griekenland in maart de volgende tranche van het financiële hulppakket ter grootte van 80 miljard euro krijgen, dan is er een reële kans dat er nieuwe wapenverdragen worden gesloten.”

Lees het volledige artikel uit Die Zeit op de site van Presseurop.

(Foto van Jerry Gunner)

Plaats een reactie