Verkrachting in Amerikaanse gevangenissen

The New Yorker  | 16 February 2012 - 08:3416 Feb - 08:34

Waarom zitten 6 miljoen Amerikanen gevangen? Het geweld heeft zich verplaatst van de straat naar de cel.

Zes miljoen Amerikanen zitten momenteel in de gevangenis. Op straat is het misschien veiliger geworden, maar in de gevangenis wordt gemoord en verkracht. En er wordt niets tegen ondernomen, schrijft The New Yorker.

Verkrachting in de gevangenis is zo gewoon dat het wordt gezien als onderdeel van de straf die de rechter heeft opgelegd. Een andere extra straf is eenzame opsluiting. 50.000 Amerikaanse gevangenen zitten in een isoleercel.

Het geweld in de gevangenissen bewijst volgens The New Yorker dat gevangenisstraf niet veel helpt. Het geweld heeft zich verplaatst, maar is niet gestopt.

The New Yorker onderzoekt waarom zoveel Amerikanen opgesloten zitten. De gevangenencijfers zijn hoger dan in welk ander land ook ter wereld. Van elke 100.000 Amerikanen zitten er 731 in de gevangenis. Ter vergelijking: Australië heeft 100 gevangenen per honderdduizend inwoners.

Een van de oorzaken van het hoge aantal gevangenen is de verplichte minimumstraf en de strafverhoging bij de derde veroordeling. Wie drie keer betrapt is op het bezit van marijuana kan levenslang krijgen. Een andere oorzaak is de verkiesbaarheid van rechters. Rechters die streng straffen, worden eerder herkozen dan rechters die rechtvaardig straffen.

Het gevangeniswezen kost veel geld. De uitgaven zijn de afgelopen jaren verzesvoudigd en in veel staten wordt meer uitgegeven aan gevangenissen dan aan onderwijs.

(Foto van Jack Keene)

Plaats een reactie

The Caging of America (The New Yorker)