Drones doden burgers en zijn slecht voor de privacy

The Independent  |  5 March 2012 - 11:11 5 Mar - 11:11

Pakistaanse nabestaanden en Amerikaanse burgerrechtenorganisaties protesteren tegen de toegenomen inzet van onbemande bommenwerpers en spionagevliegtuigjes.

Drones zijn kleine onbemande voertuigen die kunnen vliegen, spioneren en doden. President Obama vindt ze geweldig omdat ze volgens hem zorgen voor een ‘schonere’ oorlog. Ze worden veelvuldig ingezet in de “oorlog tegen het terrorisme” en daarbij raken ze ook onschuldige burgers. Uit onderzoek in Pakistan is gebleken dat een derde van de drones naast schiet. Boze burgers die familieleden hebben verloren bij drone-aanvallen, vertellen hun verhaal in het Britse dagblad The Independent.

In de Verenigde Staten uit het Electronic Privacy Information Center (EPIC) zijn zorgen over drones. Obama heeft onlangs de wettelijke mogelijkheden verruimd om drones in te zetten voor binnenlandse, civiele taken. Zo mogen drones ingezet worden voor spionageactiviteiten en wetenschappelijk onderzoek. Ook de Amerikaanse politie mag drones gaan gebruiken.

Volgens EPIC vormen de onbemande vliegtuigen een “unieke bedreiging” voor de privacy. Organisaties als de American Civil Liberties Union (ACLU), de Electronic Frontier Foundation (EFF) en Consumer Watchdog zijn het met EPIC eens. Zij eisen dat de Amerikaanse overheid meer privacygaranties geeft voor er meer drones worden ingezet.

(Een drone van de RAF. Foto van Defence Images)

Plaats een reactie