Joe Biden formeel doelwit van een onderzoek naar afzetting

© Susan Walsh / AP

| Joep Harmsen | 14 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël wil Gaza-oorlog voortzetten ‘met of zonder’ internationale steun

» EU geeft 10 miljard vrij voor Hongarije in de aanloop naar gespannen top

Huis van Afgevaardigden stemden voor afzettingsonderzoek

Woensdag heeft het door Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ‘nipt’ ingestemd met de formele opening van een afzettingsonderzoek tegen president Joe Biden. De aanleiding zouden de controversiële zakelijke transacties van zijn zoon in het buitenland zijn, schrijft The Wall Street Journal. Deze formalisering van het onderzoek dat de conservatieven zonder stemming in september lanceerden, markeert ‘een duidelijke escalatie in de strijd tussen de Republikeinen en het Witte Huis’, aldus het dagblad.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Hoewel Republikeinse afgevaardigden getuigenissen hebben verkregen dat Joe Biden voordat hij president werd af en toe zakenpartners van zijn zoon ontmoette, hebben ze geen bewijs gevonden voor deze beweringen, noch vastgesteld dat hij profiteerde van de overzeese activiteiten van zijn familie. Daarom bekritiseerden de Democraten de stemming als een politieke stunt en een poging tot wraak namens voormalig president Trump, die twee keer door het Huis werd aangeklaagd voordat hij door de Senaat werd vrijgesproken.

Het Witte Huis en de Democraten hebben gezegd dat de Republikeinen geen enkel bewijs hebben gevonden van wangedrag door president Biden dat aanleiding zou kunnen geven tot afzetting. President Biden reageerde op de stemming door te zeggen dat de Republikeinen hem ‘met leugens aanvallen’ en ‘ervoor kiezen om tijd te verspillen aan deze ongefundeerde politieke stunt’.

Lees ook:

Recent verschenen