Slovenië legaliseert homohuwelijk als eerste Oost-Europees land

© Jure Makovec / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 05 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Elon Musk wil koop Twitter toch doorzetten voor afgesproken bedrag

» Colombia: regering hervat dialoog met guerrillabeweging ELN

Ook adoptie voor homoparen is nu gelegaliseerd

In Slovenië is dinsdag het homohuwelijk gelegaliseerd, nadat het parlement een wijziging van het familierecht had aangenomen. In juli oordeelde het Constitutionele Hof ’dat de beperking van het huwelijk tot de verbintenis van een man en een vrouw discriminerend is’ voor paren van hetzelfde geslacht, aldus Euronews.

Het hof had de parlementsleden zes maanden de tijd gegeven om de wet te wijzigen. ‘Met deze amendementen erkennen we de rechten van paren van hetzelfde geslacht die ze al lang hadden moeten hebben’, zei Simon Maljevac, de Sloveense staatssecretaris voor Arbeid, Gezin, Sociale Zaken en Gelijke Kansen, tegen de parlementsleden. Ook adoptie voor stellen van hetzelfde geslacht is door de wetswijzigingen gelegaliseerd.

Slovenië is het eerste voormalig communistische land dat het homohuwelijk legaliseert

Slovenië is door deze stap het eerste voormalig communistische land dat het homohuwelijk legaliseert. De regering van Estland kwam in 2016 het dichtst in de buurt door in andere landen aangegane verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht te erkennen. Kroatië, Tsjechië, Hongarije en Montenegro hebben wetten over burgerlijke partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht. In Hongarije staat er sinds de zomer van 2021 echter zelfs een boete op het praten over homoseksualiteit in het bijzijn van kinderen.

Lees ook:

Recent verschenen