Superjachten uitgezonderd van nieuwe Europese CO2-heffing

© Arno Senoner / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 24 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rechtszaak tegen Mexicaanse ex-minister voor steun aan drugskartel begonnen

» Opnieuw schietincident in Californië, zeven mensen omgekomen

Een superjacht stoot gemiddeld 725 ton CO2 per jaar uit

De EU heeft overeenstemming bereikt over een uitbreiding van de emissiehandel, waarbij ook de scheepvaart zal moeten betalen voor de CO2 die zij uitstoot. Er zijn echter nog steeds uitzonderingen, bericht Tagesschau in een artikel: grote luxejachten.

‘350 liter, 500 liter of zelfs meer dan 1000 liter diesel per uur. Jachten verbruiken enorme hoeveelheden brandstof – en in de regel geldt: hoe groter het schip, hoe meer diesel en navenant grote hoeveelheden broeikasgassen. In één uur varen blazen veel van de grotere jachten meer dan een ton CO2 en andere klimaatschadelijke gassen de lucht in. De meeste zogenaamde superjachten stoten duizenden tonnen per jaar uit’, schrijft het tv-programma op zijn website. ‘Ter vergelijking: een persoon in Duitsland produceert gemiddeld ongeveer elf ton broeikasgassen per jaar.’

Niettemin blijven eigenaars of huurders van jachten profiteren van een vrijstellingsregel in de CO2-emissiehandel. Naast grote industriële bedrijven en luchtvaartmaatschappijen zullen vanaf 2024 ook het wegverkeer en de gebouwde omgeving vallen onder het emissiehandelssysteem, evenals passagiers- en vrachtschepen met een bruto geregistreerd tonnage van 5000 of meer. Dit geldt echter niet voor ‘niet-commerciële exploitanten of zuivere recreatievaartuigen’, liet de Europese Commissie aan Tagesschau weten.

Volgens een analyse van de ngo Transport & Environment zijn er ongeveer 1500 grotere jachten in Europa die gemiddeld ongeveer 725 ton CO2 per jaar uitstoten. Zij blijven vrijgesteld van de emissiehandel.

Lees ook:

Recent verschenen