Uitgaan in Oekraïne: eerst puinruimen, dan feesten

© Emile Ducke /T he New York Times

The New York Times

| New York | Marichka Varenikova | 25 november 2022

Meer dan honderdduizend gebouwen in Oekraïne zijn in de oorlog verwoest. Vrijwilligers ruimen het puin op – en combineren het herstelwerk met techno. ‘Hier kan ik weer genieten van coole muziek en kijken naar stijlvolle en mooie mensen, terwijl ik iets nuttigs doe.’

Ze zetten hun roze, oranje en groene zonnebrillen weer op. Uit de kast komen schoenen met hoge plateauzolen, korte zwarte rokjes, leren leggings en sieraden van metaal. Ze zijn hip, jong en mooi, en klaar om te feesten op een zwoele zomeravond op een tragische locatie: in een gebouw dat tijdens de oorlog zwaar is beschadigd door bombardementen en bezaaid is met puin.

Ze zijn bijeengebracht door de groep Repair Together, die hoopt de ooit beroemde Oekraïense dancescene van voor de invasie nieuw leven in te blazen, maar dan in een oorlogsvariant: een goede daad doen terwijl je plezier maakt.

‘Ik wil wel terug naar mijn vroegere leven, maar pas na de oorlog‘

Andriy Diachenko – artiestennaam: DJ Recid – zorgt voor de muziek. En de menigte van twintigers, in nachtclubkledij, duwt kruiwagens, schept puin en veegt stof, terwijl ze allemaal hun hoofd meebewegen en meedeinen op de beat.

‘Op dit moment voelt het ongepast om naar clubs te gaan,’ zegt de 26-jarige Tetyana Burianova, een van de organisatoren van het dancefeest. Voor de oorlog was ze een fervent feestganger in het nachtleven van Kyiv. ‘Ik wil wel terug naar mijn vroegere leven, maar pas na de oorlog. Zolang er oorlog is, draait mijn leven, net als dat van iedereen, enkel om vrijwilligerswerk.’

Vrijwilligers

De activisten van Repair Together, uit Kyiv, hadden geen feest in gedachten toen ze lokale vrijwilligers begonnen te werven om vernielde gebouwen te repareren in dorpen buiten de hoofdstad, in gebieden die dit voorjaar werden bevrijd van de Russische bezetting. De vrijwilligers zouden puinruimen en kleine reparaties uitvoeren. De groep plaatste berichten over hun werk op Instagram in een poging meer mensen te lokken om te komen helpen.

Na elke schoonmaakbeurt organiseerden de activisten een concert of een andere activiteit, vaak ook voor kinderen. De lokale bevolking, uitgeput door vijf maanden van meedogenloze beschietingen en raketaanvallen, reageerde enthousiast. En dus besloot Repair Together om het herstelwerk te combineren met muziek. Het idee van een dancefeest was geboren.

Burianova vertelt dat de groep hoopt 25 gebouwen te kunnen opruimen met houseparty’s voordat de winter komt. Het feest van onlangs, in Yahidne, een dorp ten noorden van Kyiv, was het eerste.

Helaas is er geen tekort aan locaties die een opruimbeurt kunnen gebruiken, en het aantal neemt nog dagelijks toe

Helaas is er geen tekort aan locaties die een opruimbeurt kunnen gebruiken, en het aantal neemt nog dagelijks toe. Op 8 augustus waren ongeveer 131.000 gebouwen in Oekraïne verwoest door Russische beschietingen en raketaanvallen, volgens de Kyiv School of Economics. Het ministerie van Cultuur schat dat ongeveer 65 cultuurcentra in dorpen zijn verwoest. Die zijn vergelijkbaar met buurthuizen, waar voor de oorlog in veel dorpen vaak op vrijdagavonden disco’s werden gehouden.

Voor veel van de ongeveer tweehonderd feestgangers die kwamen opdagen voor het dancefeest in het vernielde cultuurcentrum van Yahidne, was het de eerste keer in maanden dat ze weer eens hun feestkleren hadden aangetrokken. ‘Ik heb al vijf maanden niet meer gedraaid,’ zegt DJ Recid, die ooit optrad in de populaire No Name-club in Kyiv. ‘Het is de beste houseparty die ik me momenteel kan voorstellen,’ zegt hij. ‘We dansen samen, en we herstellen de boel samen.’

Yahidne, een dorp in de regio Tsjernihiv, werd op 3 maart bezet door Russische troepen en op 31 maart bevrijd door het Oekraïense leger. Veel huizen in het dorp werden verwoest.

Terwijl de Russen het dorp onder controle hielden, werden meer dan driehonderd mensen, onder wie 77 kinderen, opgesloten in de bedompte kelder van de dorpsschool. Ze werden gebruikt als menselijk schild voor de Russische troepen die er gelegerd waren. Tien van de gevangenen stierven.

Dankbaar

Veel van de bewoners van Yahidne zijn dankbaar dat de activisten het recente dancefeest organiseerden. ‘We hebben het gevoel dat het dorp niet uitgestorven is als zij hier zijn,’ zegt Viktoria Hatsura (29), wier zoon ook meehielp bij het opruimen van het puin. Tijdens de Russische bezetting zat Hatsura, samen met haar drie kinderen, bijna een maand lang opgesloten in de kelder van de school. Ze vertelt dat ze blij is om zo veel jonge mensen te zien die bereid zijn haar dorp positieve energie en hulp te bieden.

Andere bewoners in Yahidne waarderen de inzet, maar de technomuziek wat minder. ‘Ik kan niet zeggen dat ik van deze muziek hou, maar ik ben de jongeren dankbaar voor hun werk,’ zegt Oksana Yatsenko (42), die dicht bij het buurthuis woont.

Voor de oorlog waren de feesten in Kyiv tot ver buiten Oekraïne beroemd. Er werd regelmatig gefeest in industriële complexen, in half verlaten gebouwen, in clubs en aan rivieroevers, in de open lucht. Nu zijn verwoeste dorpen het decor.

De jongeren knikken en stampen energiek mee op de maat, terwijl ze emmers en zakken vullen

Op het feestterrein van Yahidne vormen zwarte brandplekken littekens op de rode bakstenen muren van het Huis van de Toekomst, dat momenteel geen dak meer heeft. Midden op de dansvloer ligt een hoop puin.

De jongeren, die scheppen en emmers vasthouden, knikken en stampen energiek mee op de maat, terwijl ze emmers en zakken vullen. De dj draait op een podium dat is versierd met een glittergordijn dat fladdert en glinstert in het zonlicht. Tussen het puin staan luidsprekers op standaards. Overal liggen stapels bakstenen. Een paar jongeren uit de buurt komen langs om te helpen.

‘Voor de oorlog ging ik altijd uit,’ zegt de 23-jarige Solomiya Yaskiv. Ze werkt als publiciteitsmanager bij een technologiebedrijf in Kyiv. ‘Op dit moment zijn er bijna geen feesten in Kyiv en ik ben er sowieso mentaal niet klaar voor. Maar hier is het anders, hier kan ik weer genieten van coole muziek en kijken naar stijlvolle en mooie mensen, terwijl ik iets nuttigs doe.’

Recent verschenen