Website The Guardian verwijdert Bin Ladens ‘Brief aan Amerika’ na TikTok-hit

© Mazhar Ali Khan / ANP

The Telegraph

| Londen | Sterre Kilsdonk | 17 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israëlische leger: eerste lichamen gijzelaars gevonden

» Italiaans parlement verbiedt kweekvlees

De brief zou op sociale media uit zijn verband zijn getrokken

The Guardian heeft de ‘Brief aan Amerika’ van Osama bin Laden van zijn website verwijderd nadat deze veelvuldig was verspreid op sociale media en steun kreeg van sommige TikTok-gebruikers. Dat schrijft The Telegraph. Een woordvoerder van The Guardian zei dat de brief was verwijderd nadat deze ‘op grote schaal werd gedeeld op sociale media zonder volledige context’ door pro-Palestijnse activisten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De brief van Bin Laden, die was gepubliceerd in 2002, legt de beweegredenen achter de aanslagen van 9/11 uit en stelt dat de onderdrukking van de Palestijnse gebieden moet worden ‘gewroken’ in een aanval op ‘Amerikanen en Joden’. Bin Laden zei dat het hem ‘zowel aan het lachen als aan het huilen bracht’ toen Amerikanen ‘verzonnen leugens verkondigden dat de Joden een historisch recht hebben op Palestina’.

Eenentwintig jaar later, te midden van een debat over het aandeel van de VS op de oorlog in Gaza, heeft de brief de steun gekregen van pro-Palestijnse TikTok-accounts.

Nadat het transcript van de brief uit 2002 op de website van The Guardian veel webverkeer kreeg, verwijderde de krant het. ‘Daarom hebben we besloten om het te verwijderen en in plaats daarvan lezers te verwijzen naar het nieuwsartikel dat het oorspronkelijk in context plaatste.’

TikTok zei zelf in een statement op donderdag dat het ‘proactief en doortastend’ video’s verwijdert waarin de brief van Bin Laden wordt aangehaald. ‘Content die deze brief promoot is duidelijk in strijd met onze regels over het ondersteunen van elke vorm van terrorisme’, citeert The Guardian het bedrijf. 

Recent verschenen
GettyImages 1523492057

Journalistiek in Iran levensgevaarlijk

New Lines Magazine | Washington
Schermafbeelding 2024 02 29 om 15.05.00

De beste non-fictie van maart

360 Magazine | Amsterdam
Bye Bye Tiberias @@. V1

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam