• 360 Magazine
  • Cultuur
  • Agenda

Agenda

360 Magazine | Amsterdam | 03 oktober 2019

Horen, zien, bezoeken.

MUSICAL | Keiharde musicalsatire

The Book of Mormon
T/m 27 oktober, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, carre.nl

The Book of Mormon, 3 oktober in première in Carré, is geen doorsneemusical. Het is een keiharde musicalsatire over het mormoonse geloof, officieel de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen geheten, van de makers van de animatieserie South Park, Trey Parker en Matt Stone.

Epicentrum van het mormoonse geloof is Salt Lake City, maar in Nederland heeft de kerk ook zo’n achtduizend leden en 24 kerkgebouwen door het hele land. In Zoetermeer werd in 2002 zelfs een Nederlandse tempel geopend, die ‘de heiligste plaats op aarde’ wordt genoemd. In The Book of Mormon reizen twee jonge missionarissen uit Salt Lake City naar een dorp in Noord-Oeganda om hun geloof te verspreiden. De naïeve, keurig opgevoede jongens Elder Price en Elder Cunningham komen tot hun schrik in erbarmelijke omstandigheden terecht, vol moorddadige rebellen, hiv-besmettingen en een depressieve bevolking. Er volgt een groteske en hilarische botsing van culturen, talen en geloofsovertuigingen.

Zoals je van de South Park-mannen kunt verwachten, zit de musical vol snoeiharde grappen, blasfemisch taalgebruik en vooroordelen over en weer. Dit alles is gegoten in de vorm van een klassieke Broadwaymusical, vol dans, zang en rake parodieën op musicals als The Lion King en Wicked. The Book of Mormon was een gigantisch succes, al vanaf de première op Broadway in New York in 2011. The New York Times riep de show uit tot ‘beste musical van de eeuw’, de voorstelling won negen Tony Awards en speelt nog steeds iedere avond in New York voor volle zalen, net zoals de versie die sinds 2013 in Londen wordt opgevoerd. Nu dus eindelijk ook in Nederland te zien.

FESTIVAL | Antwoorden gezocht

Brainwash festival
19 t/m 26 oktober, diverse locaties, Amsterdam, brainwashfestival.nl

Tijdens Brainwash Festival 2019 in Amsterdam komen tegendraadse denkers, wetenschappers en kunstenaars uit binnen- en buitenland samen om hun licht te schijnen op de grote thema’s van deze tijd. In zes dagen en negentig presentaties worden antwoorden gezocht op vragen als: wat doen we als onze planeet straks onleefbaar is? Zijn we doorgeslagen in ons streven naar geluk? Is het erg dat we ons laten sturen door algoritmen? En waarom leggen we steeds meer nadruk op onze identiteit?

De lijst van sprekers is, zoals ieder jaar, behoorlijk indrukwekkend. Zo komt schrijver Benjamin Moser vertellen over zijn biografie over Susan Sontag, en Lisa Taddeo over haar bestseller Drie vrouwen, over het seksleven van drie willekeurige Amerikaanse vrouwen. Filosoof Kwame Anthony Appiah waarschuwt voor de gevaarlijke en polariserende aspecten van identiteitsdenken en ruimtewetenschapper Maggie Aderin-Pocock brengt in kaart wat onze toekomst op de maan zal zijn: gaan we er wonen?

© Claude Monet, Waterlelies, Musée Marmottan.
© Claude Monet, Waterlelies, Musée Marmottan.

EXPOSITIE | Waterlelies en blauweregen

Monet – Tuinen van verbeelding
12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020, Gemeentemuseum Den Haag, gemeentemuseum.nl

De waterlelies van Claude Monet zijn wereldberoemd. Meer dan 25 jaar lang legde de grote meester van het impressionisme zich toe op het maken van schilderijen met waterlelies – in totaal schilderde hij er zo’n 250. Ze behoren tot de mooiste kleurexplosies van de twintigste eeuw en de eerste schilderijen zonder horizon – hierdoor hadden ze een enorme impact op abstract expressionisten als Jackson Pollock en Mark Rothko.

In Nederland zijn deze werken zelden te zien geweest, maar nu komt het Gemeentemuseum Den Haag met een groots eerbetoon aan de hand van liefst veertig internationale topstukken. Met als stralende middelpunt het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie. Daaronder bevindt zich, zo bleek uit recent onderzoek, nóg een waterlelieschilderij, dat later door de kunstenaar is overgeschilderd. Toch is Blauweregen minstens zo bijzonder, want zeldzamer, Monet maakte er slechts zeven versies van. Ze waren bedoeld als fries boven de meterslange doeken met waterlelies die hij cadeau deed aan het Franse volk.

SPIN

Museum Voorlinden pakt uit met een overzichtstentoonstelling van kunsticoon Louise Bourgeois. Te zien zijn veertig prikkelende werken, waaronder haar befaamde spin Maman (1999).

12 oktober 2019 t/m 19 mei 2020, Museum Voorlinden, Wassenaar

ABSTRACT

Galerie Slewe in Amsterdam blinkt al 25 jaar uit in het tonen van de beste abstracte kunst. In de jubileumtentoonstelling in Huize Frankendael draait het naast de plaatjes vooral om de zinnelijkheid van de materie.

6 oktober t/m 24 november, Huize Frankendael, Amsterdam

OPERA

Edgar Degas schilderde niet alleen ballerina’s, hij legde de Parijse opera vast in al haar facetten. In Degas à l’Opéra toont Musée d’Orsay voor het eerst de gepassioneerde relatie van Degas met de opera, zijn ‘tweede thuis’ en een microkosmos van oneindige mogelijkheden.

T/m 19 januari 2020, Musée d’Orsay, Parijs

Samengesteld door Arjan Reinders

Dit artikel werd samengesteld door Arjan Reinders.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.