De vele gezichten van Tom Hanks’ nieuwe film

360 Magazine | Amsterdam | 13 februari 2021

Steracteur komt met een western over een oudere man en een jong meisje die elkaars laatste redding zijn. ‘Precies de film die we nu nodig hebben’, oordeelt The Baltimore Sun.

Je kunt op allerlei manieren kijken naar News of the World, de film waarin Tom Hanks de rol speelt van Jefferson Kyle Kidd, een veteraan uit de burgeroorlog die ‘zowel externe als interne verwondingen heeft opgelopen’, en nu door Texas rijdt om het nieuws aan de bewoners voor te lezen. Hij komt een tienjarig meisje tegen (Helena Zengel) dat een groot deel van haar leven gevangene was van indianenvolk Kiowa en nadat haar ontvoerders zijn vermoord is achtergelaten bij de autoriteiten.

De Chicago Sun Times ziet in deze film over ‘een wild en rebels meisje dat nooit eerder een volwassene heeft ontmoet die haar medeleven en vriendelijkheid betoonde’ en een door de oorlog getraumatiseerde man vooral een film van hoop: ‘zonder het te beseffen zijn ze misschien wel elkaars laatste redding’. Of, in de woorden van Baltimore Magazine: ‘Precies de film die we nu nodig hebben.’

Volgens Rolling Stone is het vooral een meesterwerk van Hanks, die de rol met perfecte gelijkmatigheid zou vertolken en ‘niet al te veel stilstaat bij de moeilijke omstandigheden waaruit, ironisch genoeg, het hele drama ontstaat’, terwijl NewsWeek News of the World ziet als een doorbraak van Zengel, die volgens de recensent een gezicht heeft waarnaar je wilt blijven kijken en ‘een blik waarin intelligentie doorschemert’. 

ComicBook Debate typeert de film als mooi geschoten western, en NOW Toronto spreekt van een ‘white guilt trip’ die onhandig rond koloniaal geweld heen draait, inheemse karakters beperkt tot archetypen en indianen neerzet als magische wilden. (Laura Weeda)

Nu op Netflix.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven