De komst van grote AI-taalmodellen maakt het mogelijk om miljoenen opgenomen dierenvocalisaties te doorzoeken om de verborgen grammatica daarachter te vinden. The Guardian vraagt zich af of het binnenkort mogelijk zal zijn om te begrijpen wat walvissen zeggen. De weekendtips van 360.
Drie verdiepende leestips
» De laatste weken is de toon van veel Europese landen richting Israël kritischer geworden. Zo riep Caspar Veldkamp, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, op tot een onderzoek naar mensenrechtenschendingen door Israël om te bepalen of het land nog voldoet aan de voorwaarden voor samenwerking met de Europese Unie. Een meerderheid van de EU-landen steunde de oproep van Veldkamp. Zelfs een land als Duitsland, dat vanwege zijn Holocaustverleden een ereschuld heeft ten opzichte van het Joodse volk en steevast achter Israël stond, vindt dat het geweld in Gaza uit de hand loopt en geen proportionele reactie meer is op de aanval van Hamas op 7 oktober.
Volgens The Guardian-columnist Nesrine Malik moeten we echter niet al te veel belang hechten aan deze verandering van toon. Het is niet alleen zo dat de Israëlische regering niets met de kritiek doet, ze ontleent er zelfs kracht aan omdat het haar beeld bevestigt van Israël als een land dat omgeven wordt door vijanden, dat door iedereen verkeerd begrepen wordt en dat daarom zijn strijd moet voortzetten. Bovendien verandert er in het Europese beleid ten aanzien van Israël weinig tot niets. En waarom komt die kritiek nu pas, na negentien maanden van meedogenloze aanvallen? Lees hier haar hele column.
» Het was een ongekende stunt die Oekraïne afgelopen weekend liet zien: grote houten kisten met daarin tientallen drones werden in vrachtwagens geladen, duizenden kilometers diep Rusland in gereden en in de buurt van vier luchtmachtbases afgezet. Daar werd het dak op afstand opengemaakt, zodat de drones vrijkwamen en de vliegtuigen konden vernietigen die op die bases waren gestationeerd.
Door deze gewaagde en vernuftige droneaanval zijn zo’n veertig Russische bommenwerpers ter waarde van 7 miljard dollar vernietigd, aldus Oekraïne. Met deze aanval geeft Kyiv een signaal af aan zowel zijn westerse bondgenoten als het Kremlin. Rusland is door de aanval naar schatting een derde van zijn luchtmacht kwijtgeraakt. Moskou is ernstig in verlegenheid gebracht en dreigt bruut te reageren, aldus Adrian Blomfield in The Daily Telegraph. Lees hier zijn analyse.
» Charles Darwin suggereerde dat de mens heeft leren spreken door vogelgezang na te bootsen; volgens hem waren de eerste woorden van onze voorouders mogelijk een soort gesprek tussen verschillende diersoorten. Misschien duurt het niet lang meer voordat we weer aan het gesprek deelnemen. Steeds meer mensen willen kunnen vertalen wat dieren zeggen. Wie dat voor elkaar krijgt, kan rijkdom en een plek in de geschiedenis verwerven.
Zo heeft de Jeremy Coller Foundation 10 miljoen dollar toegezegd aan onderzoekers die de code kunnen kraken. Deze race wordt aangewakkerd door generatieve AI; grote taalmodellen kunnen miljoenen opgenomen dierenvocalisaties doorzoeken om de verborgen grammatica daarachter te vinden. De meeste projecten richten zich op walvisachtigen, omdat ze net als wij leren door vocale imitatie en communiceren via complexe klanken waarin structuur en hiërarchie lijken te zitten. Zal het ooit mogelijk zijn om te begrijpen wat dieren zeggen? Je leest er meer over in dit artikel van The Guardian.