Wetenschappers ontdekken een nieuwe kleur

© Pawel Czerwinski / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 25 april 2025

Door specifieke cellen in het netvlies te stimuleren, hebben wetenschappers een blauwgrijze kleur ontdekt die het menselijk oog nog nooit eerder heeft gezien. De kleur bevindt zich ergens tussen pauwblauw en blauwgroen. De weekendtips van 360.

Drie verdiepende leestips

» Eeuwenlang werd in de Oost-Aziatische keuken suiker gebruikt, net als elk ander kruid – een ingrediënt dat met andere kruiden wordt gecombineerd om de uiteindelijke smaak van een gerecht te versterken. Een vleugje zoetheid wordt in Oost-Azië traditioneel toegevoegd om de smaak te verdiepen of de pittigheid te temperen. Globalisering heeft een ‘grote zoetheid’ ingeluid doordat westerse culinaire smaken zich verspreidden. Dit is het meest merkbaar in restaurants en bewerkte voedingsmiddelen, schrijft Mahira Rivers op Taste, een website met recepten en artikelen over culinaire onderwerpen. Lees hier haar verhaal.

» Wetenschappers hebben naar verluidt een nieuwe kleur ontdekt die voorheen onbekend was voor het menselijk oog. Door specifieke cellen in het netvlies te stimuleren, hebben ze een blauwgrijze kleur ontdekt die het menselijk oog nog nooit eerder heeft gezien. De kleur, door de ontdekkers ‘olo’ genoemd, bevindt zich ergens tussen pauwblauw en blauwgroen. Je leest er meer over in deze analyse van Courrier International.

» Donald Trump heeft niets dan minachting voor Afrika en Europa besteedt nauwelijks meer aandacht aan zijn zuiderbuur. Dit is een ernstige vergissing. Afrika zal een beslissende rol spelen in het vormgeven van de toekomst van de wereld, mede vanwege haar snelle bevolkingsgroei en het grote aantal jongeren. Dat schrijft Paul Munzinger, Afrika-correspondent voor de Süddeutsche Zeitung. Lees hier zijn essay.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven