Brazilië: presidentskandidaat Lula spreekt zich uit voor abortus en doorbreekt taboe

360 Magazine

| Amsterdam | 11 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» TikTok speelt grote rol in het verspreiden van desinformatie over Oekraïne

» Moet Nieuw-Zeeland katten vergiftigen om vogels te beschermen?

Lula verdedigt ‘abortus voor iedereen’

De linkse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, die volgens de peilingen de grootste kans maakt om de volgende presidentsverkiezingen in Brazilië te winnen, spreekt zich uit voor de legalisering van abortus. Da Silva doet hiermee veel stof opwaaien omdat links doorgaans het onderwerp abortus mijdt tijdens verkiezingscampagnes.

‘Arme vrouwen sterven voor een abortus, terwijl rijke vrouwen naar Parijs gaan’

Abortus is in Brazilië verboden, behalve in gevallen van verkrachting, gevaar voor het leven van de zwangere vrouw en ernstige aangeboren misvormingen van de foetus. Da Silva verklaarde tijdens een debat dat ‘het onderwerp moet worden behandeld als een volksgezondheidskwestie’, meldt de website Metrópoles. De kandidaat van de Arbeiderspartij merkte ook op dat strafbaarstelling van abortus het leven van met name arme vrouwen in gevaar brengt, omdat zij geen toegang hebben tot veilige methoden. ‘Arme vrouwen sterven voor een abortus, terwijl rijke vrouwen naar Parijs gaan’, zei hij.

De opmerkingen leidden tot hevige reacties van evangelisten en aanhangers van Jair Bolsonaro, die voor het overgrote deel tegen abortus zijn. ‘De agenda van de ex-president is altijd de politiek van de dood geweest’, postte dominee Damares Alves op Instagram. Zij gaf onlangs haar functie als minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten op om zich kandidaat te stellen voor het parlement. Zij voegde daaraan toe: ‘De volgende verkiezingen zullen een oorlog zijn tussen de wereld van de duisternis en de wereld van het licht.’

Lees ook:

Recent verschenen