Burgeroorlog dreigt in Soedan: dit weekend zijn al 83 doden gevallen

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 17 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Burkina Faso geteisterd door jihadistisch geweld: 40 doden bij aanval

» Polen verbiedt de invoer van graan uit Oekraïne om eigen boeren te beschermen

Twee machtige facties van het leger staan tegenover elkaar

In Soedan wordt sinds zaterdag zwaar gevochten tussen twee onderdelen van de Soedanese strijdkrachten. Volgens Africa News zijn er zeker drieëntachtig doden gevallen en ruim elfhonderd mensen gewond geraakt. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van gewonden al niet meer aan, en daar komt bovenop dat de Verenigde Naties voorlopig alle humanitaire hulp staken nadat drie VN-medewerkers omkwamen na een aanval op hun konvooi dit weekend.

De strijd in Soedan gaat tussen het reguliere leger en de Rapid Support Forces (RSF), dat onder leiding staat van generaal Mohamed Hamdan Dagalo, alias Hemedti. Hemedti pleegde samen met Abdul Fattah al-Burhan, leider van de Soedanese strijdkrachten, een staatsgreep in 2021, maar zijn het nooit eens geworden over hoe het straatarme Afrikaanse land bestuurd moest worden.

Volgens experts is de kans reëel dat er een burgeroorlog in Soedan uitbreekt

Met name om de hoofdstad Khartoem wordt zwaar gevochten, onder meer met tanks en gevechtsvliegtuigen. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren, maar beide partijen lijken daar voorlopig geen gehoor aan te geven. Dat er in het land ook nog milities en andere rebellenbewegingen actief zijn, maakt volgens experts de kans reëel dat er een burgeroorlog in het land zou kunnen uitbreken.

Lees ook:

Recent verschenen