Delen van Turkije en Syrië opgeschrikt door zware aardbeving

© Abdulaziz Ketaz / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 06 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» SUV met pepperspray uitgebracht op Amerikaanse consumentenmarkt

» New York deelt boetes uit aan luidruchtige voertuigen

Honderden doden in Zuid-Turkije en Syrië

Vannacht werd Zuid-Turkije opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en een diepte van zo’n 17,9 km, bericht Al Jazeera. De beving vond plaats rond 1:15 Nederlandse tijd, op een punt vlakbij de Syrische grens. In Turkije zijn tot nu toe zo’n driehonderd mensen omgekomen, maar het dodenaantal zal hoogstwaarschijnlijk nog oplopen. De schokgolven van de aardbeving waren voelbaar in Noord-Syrië, Cyprus en Libanon.    

De Turkse president Erdogan meldde op Twitter dat er ‘meteen opsporings- en reddingsteams gestuurd zijn’ naar het rampgebied. ‘We hopen dat we samen zo gauw mogelijk en met zo min mogelijk schade door deze ramp heen zullen komen’, zo schreef hij verder. De Turkse binnenlandminister, Süleyman Soylu, raadde mensen sterk af om beschadigde gebouwen binnen te gaan vanwege de risico’s, meldt de Turkse krant Hürriyet. ‘Onze prioriteit is mensen te bevrijden die vastzitten onder het puin van ingestorte gebouwen en ze in ziekenhuizen onder te brengen’, aldus de minister.

Het is de zwaarste aardbeving sinds die van 1999 in Noordwest-Turkije

In Syrië zijn volgens een gezondheidsfunctionaris van de regering al meer dan tweehonderd mensen omgekomen en ongeveer zeshonderd gewond geraak, bericht Al Jazeera. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de provincies Hama, Aleppo en Latakia, waar talrijke gebouwen zijn ingestort.

De aardbeving kwam op een moment waarop het Midden-Oosten een sneeuwstorm meemaakt die naar verwachting tot dinsdag zal aanhouden. Turkije staat wat betreft het aantal grote breuklijnen wereldwijd op nummer één en wordt regelmatig opgeschud door een aardbeving. Het is de zwaarste aardbeving sinds die van 1999 in Noordwest-Turkije, waarbij zo’n achttienduizend mensen om het leven kwamen.

Lees ook:

Recent verschenen