EU geeft 10 miljard vrij voor Hongarije in de aanloop naar gespannen top

© Kai Pfaffenbach / Reuters

Politico

| Brussel | Joep Harmsen | 14 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël wil Gaza-oorlog voortzetten ‘met of zonder’ internationale steun

» Joe Biden formeel doelwit van een onderzoek naar afzetting

EU probeert Orbán te overtuigen Oekraïne te steunen

De Europese Commissie heeft woensdag 10,2 miljard euro aan bevroren cohesiefondsen vrijgegeven die bestemd waren voor Hongarije, meldt Politico. De aankondiging kwam een dag voor de top waar Europese regeringsleiders ‘verdere hulp aan Oekraïne en het openen van toetredingsonderhandelingen voor Kyiv zullen bespreken, waartegen premier Viktor Orbán fel gekant is’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Hongaarse regering ligt al lange tijd overhoop met Brussel, ‘dat miljarden aan Europese fondsen die bestemd zijn voor Hongarije heeft bevroren vanwege zorgen over de mensenrechten en de rechtsstaat in het land’, aldus de politieke nieuwssite. De cohesiefondsen zijn bedoeld om armere lidstaten te helpen investeren in hun economieën, maar om daar aanspraak op te maken moesten landen bepaalde hervormingen doen, zo ook Hongarije.

Volgens de Europese Commissie heeft Hongarije nu enkele goede stappen gezet, waardoor het een deel van de middelen ontvangt. Zo hebben de Hongaarse autoriteiten enkele wetswijzigingen doorgevoerd om de rol en de bevoegdheden van de Nationale Raad voor Justitie – een orgaan dat toezicht houdt op het bestuur van de Hongaarse rechtbanken – en de onafhankelijkheid van het Hooggerechtshof te versterken.

De timing van het vrijgeven van de miljarden is volgens de Europese Commissie ‘pure toeval’, tekent Politico op bij monde van vicevoorzitter Věra Jourová. Aan de vooravond van de top van vandaag dreigde de Hongaarse leider verdere EU-steun aan Oekraïne te blokkeren. Verschillende Europese leiders zijn een charmeoffensief gestart om Orbán te overtuigen toch groen licht te geven aan extra geld voor Oekraïne. Zo ontving de Franse president Emmanuel Macron de Hongaarse leider vorige week in Parijs voor een diner.

Lees ook:

Recent verschenen