EU zet Orbán buitenspel om onderhandelingen over toetreding Oekraïne te starten

© Olivier Matthys / EPA

Süddeutsche Zeitung

| München | Joep Harmsen | 15 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Steenkoolverbruik wereldwijd op recordhoogte in 2023

» Finland sluit opnieuw de grens met Rusland

‘Diplomatiek debacle voorkomen’

De Europese regeringsleiders hebben donderdag tijdens een top in Brussel besloten formele toetredingsonderhandelingen met Oekraïne te beginnen. Dit werd ’s avonds bekendgemaakt door voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Ook met de Republiek Moldavië zullen toetredingsonderhandelingen worden gestart. Het ‘historische’ besluit is ‘een duidelijk teken van hoop’ voor de bevolking in de landen, zei Michel.

‘Met dit besluit heeft de EU ternauwernood een diplomatiek debacle weten te voorkomen’, aldus Süddeutsche Zeitung. De Hongaarse premier Viktor Orbán had aangekondigd dat hij niet zou instemmen met het openen van de onderhandelingen voor een Oekraïens EU-lidmaatschap. Dat zou tegen het zere been van de Europese Commissie zijn, die deze stap een paar weken geleden had aanbevolen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Hij zou ook een besluit hebben tegengehouden dat alle andere 26 EU-regeringen koste wat het kost wilden, hij zou de eerdere eenheid van de EU in het Oekraïneconflict hebben opgeblazen, hij zou Oekraïne massaal in verlegenheid hebben gebracht, de Russische president Vladimir Poetin een politieke overwinning hebben bezorgd – en hij zou zichzelf in de EU hebben geïsoleerd in een uiterst belangrijke kwestie’, somt de krant uit Beieren op.

Uiteindelijk verliet Orbán de kamer toen de belangrijkste beslissing – die unaniem moest zijn – werd genomen door de leiders van de andere 26 lidstaten. Volgens diplomatieke bronnen was de afwezigheid van Orbán ‘van tevoren besproken en constructief’, aldus SZ. Orbán zelf bevestigde deze procedure, die hem een onthouding of een veto bespaarde, even later op X. Hij noemde de start van de toetredingsgesprekken met Oekraïne ‘een slechte beslissing’ en voegde eraan toe: ‘Hongarije heeft niet deelgenomen aan deze beslissing.’

Lees ook:

Recent verschenen