Georgia klaagt Trump aan vanwege verkiezingsfraude

© Christian Monterrosa / AFP

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 15 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duizenden demonstreren tegen femicide in Bosnië

» 35 doden bij zware explosie in tankstation Rusland

In totaal zijn 41 aanklachten tegen de oud-president ingediend

De Amerikaanse staat Georgia heeft oud-president Donald Trump aangeklaagd voor onder meer verkiezingsfraude en afpersing in verband met vermeende pogingen om de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken. Dat schrijft The Washington Post. Naast Trump zijn achttien oud-medewerkers van de president aangeklaagd.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De aanklacht betekent dat Trump, de eerste president in de geschiedenis van de VS die strafrechtelijk wordt vervolgd, nu in vier afzonderlijke zaken is aangeklaagd vanwege misdaden die zouden zijn gepleegd tijdens zijn presidentschap. Tegen alle verdachten, onder wie Trump, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Volgens de openbaar aanklager was Trump ‘betrokken bij een criminele afpersingsonderneming om de uitslag van de presidentsverkiezingen in Georgia te beïnvloeden’.

Naast Trump zijn onder meer zijn voormalige advocaat Rudy Giuliani en zijn voormalig stafchef Mark Meadows aangeklaagd op eenenveertig punten. Trump noemde de aanklacht op zijn socialemediaplatform Truth een ‘heksenjacht’. Volgens de oud-president willen de aanklagers zijn presidentscampagne beïnvloeden.

Lees ook:

Recent verschenen