Griekenland: premier kondigt nieuwe verkiezingen aan voor het voorjaar

© Dimitrios Karvountzis / Pacific Press via ZUMA Press Wire

360 Magazine

| Amsterdam | 22 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Krachtige aardbeving doodt minstens 13 mensen in Pakistan en Afghanistan

» Oegandese parlement wil doodstraf voor homoseksualiteit invoeren

Onvrede in Griekenland is toegenomen sinds treinongeluk

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft aangekondigd dat in het voorjaar nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden. De aankondiging komt nog geen maand na de dodelijke treinramp in de buurt van de Griekse stad Larissa, waarbij een goederentrein en een passagierstrein op elkaar botsten.

De leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) gaf nog geen precieze datum voor de verkiezingen, die ergens tussen nu en juli zouden moeten plaatsvinden. In juli loopt de regeringstermijn van zijn regering af. Sinds het ongeval staat Mitsotakis, die sinds 2019 premier is, onder druk, schrijft Al Jazeera.

Het treinongeval bracht de slechte staat van het spoornetwerk aan het licht

Het treinongeval van 28 februari, waarbij zevenenvijftig mensen om het leven kwamen, heeft de positie van het kabinet verzwakt. In de dagen na het ongeluk gingen tienduizenden boze Grieken de straat op om te protesteren tegen de regering. Hoewel het ongeval werd toegeschreven aan een fout van een stationschef, bracht het ook ernstige storingen bij de Griekse spoorwegen en de slechte staat van het spoornetwerk aan het licht.

Uit de laatste peilingen blijkt dat de populariteit van de ND afneemt en het verschil met het radicaal linkse Syriza onder leiding van Alexis Tsipras kleiner wordt. ‘De regerende conservatieve partij heeft vier procentpunten verloren’ sinds het ongeluk, aldus de Qatarese nieuwszender.

Lees ook:

Recent verschenen