Grote schade aan kathedraal en twee doden bij Russische aanval op Odessa

© Viacheslav Onyshchenko / SOPA Images / Sipa USA

Kyiv Post

| Kyiv | Joep Harmsen | 24 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kroatië: Dubrovnik beboet lawaai van rolkoffers

» Migratie: mediterrane landen komen samen in Rome

Het historische centrum van Odessa is werelderfgoed

Bij een Russische raketaanval op Odessa zondag zijn ten minste twee mensen om het leven gekomen. Het bombardement beschadigde met name de Transfiguratiekathedraal, oorspronkelijk gebouwd in 1794 onder keizerlijk Russisch bewind, afgebroken onder Sovjetleider Stalin in 1936 en herbouwd in de jaren 1990 na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, aldus Kyiv Post. UNESCO veroordeelde de aanval op het historische centrum van de stad, dat op de Werelderfgoedlijst staat van de organisatie. Directeur-generaal Audrey Azoulay zei dat de aanval ‘een escalatie van geweld tegen het culturele erfgoed van Oekraïne’ betekende.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Oekraïne beloofde zondag ‘represailles’ na de nachtelijke aanval, waarbij volgens de Oekraïense autoriteiten ook tweeëntwintig mensen gewond raakten, waaronder ten minste vier kinderen. ‘Zelfs in de context van de huidige meedogenloze oorlog van Rusland is een raketaanval op een historische kathedraal (…) een schokkende gebeurtenis. De priesters ter plaatse waren stomverbaasd’, schrijft Shaun Walker, correspondent van The Guardian in Oekraïne, die ter plaatse was.

Vijfentwintig monumenten raakten beschadigd tijdens de aanval, volgens de regionale gouverneur Oleg Kiper, die het Russische leger beschuldigde van het ‘opzettelijk richten van zijn raketten op het historische centrum van Odessa’. De Russische aanvallen kwamen kort nadat Moskou zich had teruggetrokken uit een graandeal waardoor Kyiv zijn graan kon exporteren.

Lees ook:

Recent verschenen