Israëlisch leger zegt medeschuldig te zijn aan aanval Hamas

© Salah Abbas

The Times of Israel

| Jeruzalem | Boris van der Spek | 13 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Megaloterij in VS gewonnen: winnaar krijgt 1,7 miljard dollar

» Amerikaanse universiteiten in crisis vanwege oorlog in Israël

De IDF zegt de risico’s van Hamas te hebben onderschat

Herzi Halevi, generaal in het Israëlisch leger (IDF), heeft gezegd dat de strijdkrachten fouten hebben gemaakt in aanloop naar de aanval van Hamas-strijders op zaterdag. ‘De IDF is verantwoordelijk voor de veiligheid van het land en zijn burgers, en zaterdagochtend in het gebied rond de Gazastrook hebben we dat niet goed aangepakt,’ zei de generaal volgens The Times of Israel.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Halevi zei dat het leger er alles aan doet om Hamas te vernietigen, en de cijfers tonen dat daar weinig aan gelogen is: Israël werpt gemiddeld duizend bommen per dag op Gaza, zo blijkt uit cijfers. Zeker 1400 mensen zijn daar al omgekomen door de luchtaanvallen. Omdat Israël geen voedsel, water, elektriciteit, brandstof of humanitaire hulp binnenlaat, is de kans groot dat dit dodental rap zal stijgen.

Intussen blijft de steun vanuit het Westen voor Israël onverminderd groot. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is momenteel in het land om te spreken met regeringsleiders. Ook andere westerse landen hebben hun volledige steun aan Israël toegezegd.

Lees ook:

Recent verschenen