Meldingen nepnieuws nemen toe sinds conflict tussen Israël en Hamas

© Alain Jocard / AFP

NBC

| New York | Boris van der Spek | 11 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Libanon, Syrië en Jemen dreigen met aanvallen vanwege rol VS

» Finland meldt sabotage aan onderzeese pijpleiding

Met name op X zou er sprake zijn van veel nepnieuws

Het conflict tussen Israël en Hamas heeft gezorgd voor een enorme stroom aan nepnieuws, nepvideo’s en nepberichten. Met name op X zou er sprake zijn van veel nepnieuws. Volgens NBC News zou een netwerk van tientallen accounts zich daar bezighouden met de verspreiding van verdraaide feiten en neppe video’s over het conflict.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Op dinsdag haalde EU-commissaris Thierry Breton uit naar X-eigenaar Elon Musk en zei hij dat Musk de verspreiding van desinformatie op zijn platform harder moet aanpakken. In een reactie op de X-post van Breton zei Musk dat het beleid van zijn bedrijf is dat alles open source en transparant is. Hij vroeg Breton om bewijzen van de verspreiding van nepnieuws.

Door het beleid van Musk, waarbij mensen betalen om geverifieerd te worden en zo meer bereik krijgen, kan nepnieuws makkelijker rondgaan. Accounts gelieerd aan Hamas zijn volgens X verwijderd. Video’s en artikelen met nepnieuws over het conflict zouden nog wel online staan. Op maandag schreef X dat er in het weekend meer dan vijftig miljoen berichten over het conflict op het platform waren geplaatst.

Lees ook:

Recent verschenen