Migratie: mediterrane landen komen samen in Rome

© Gregorio Borgia / AP Photo

Il Foglio

| Rome | Joep Harmsen | 24 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kroatië: Dubrovnik beboet lawaai van rolkoffers

» Grote schade aan kathedraal en twee doden bij Russische aanval op Odessa

Gemeenschappelijk fonds moet migratie indammen

Zondag vond op uitnodiging van de Italiaanse premier Giorgia Meloni een top van zo’n twintig landen uit de Middellandse Zeeregio plaats om de samenwerking tussen immigratie- en emigratielanden te bevorderen, bericht Il Foglio. Tijdens de conferentie schetsten de regeringsleiders de contouren van een fonds voor de financiering van investeringsprojecten en grenscontroles, met als doel de migratiestromen op middellange termijn beter te reguleren.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Europese Unie en Tunesië, een belangrijk vertrekpunt voor migranten, ondertekenden vorige week een overeenkomst voor een ’strategisch partnerschap’ dat onder meer voorziet in een harde aanpak van mensensmokkelaars en striktere grenzen. ‘We willen dat onze overeenkomst met Tunesië een voorbeeld wordt. Een blauwdruk voor de toekomst. Voor partnerschappen met andere landen in de regio’, vertelde Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, op de conferentie.

Mensenrechtenorganisaties en ngo’s die migranten redden tijdens de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee hekelen de deal met Tunesië. Human Rights Watch noemde het ‘een nieuw dieptepunt in de inspanningen van de Europese Unie om de komst van migranten koste wat het kost in te dammen’ dat ’slechts lippendienst bewijst aan de mensenrechten’. ‘Het laat zien dat Europa niets heeft geleerd van haar medeplichtigheid aan de gruwelijke mishandeling van migranten in Libië’, zei de organisatie donderdag.

Lees ook:

Recent verschenen