‘Oekraïne voerde militaire operatie uit in Soedan’

© AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 20 september 2023

» Zelensky spreekt voor de VN: ‘Vertrouw het kwaad niet’

» Azerbeidzjan opent aanval op enclave Nagorno-Karabach

De operatie zou zijn gericht op een door Wagner gesteunde militie

Oekraïense speciale diensten zijn mogelijk betrokken geweest bij een militaire operatie tegen een door Wagner gesteunde militie in Soedan. Dat meldt CNN. Een anonieme Oekraïense militaire bron zou de Amerikaanse zender hebben verteld dat er eerder in september een serie droneaanvallen en een grondoperatie was uitgevoerd door Oekraïne.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De aanvallen waren gericht op de door Wagner gesteunde militie Rapid Support Forces (RSF), die sinds april tegen het Soedanese leger vecht om de controle over het Afrikaanse land. De aanvallen vonden plaats op 8 september, twee dagen nadat het Russische huurlingenleger Wagner vrachtwagens vol wapens naar een garnizoen van de RSF had gestuurd. Drones die werden ingezet bij minstens acht van de aanvallen waren dezelfde als die op grote schaal worden gebruikt door Oekraïense strijdkrachten.

Experts zeggen dat de aanval lijkt op droneaanvallen door Oekraïne, maar desondanks zijn er twijfels, ook bij Amerikaanse inlichtingendiensten, die normaal gesproken nauwe banden met Oekraïne hebben. De Russische Wagner-groep is in meerdere Afrikaanse landen actief en een aanval door Oekraïne zou een nieuw hoofdstuk in de steeds verder uitdijende oorlog tegen Rusland betekenen.

Lees ook:

Recent verschenen