Republikeinen blokkeren groot steunpakket voor Oekraïne en Israël

© IMAGO / Kantoor van de Oekraïense president

The New York Times

| New York | Joep Harmsen | 07 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Seychellen kondigen noodtoestand af na enorme explosie

» Peru: omstreden oud-president Fujimori vrijgelaten

Het uitblijven van steun vormt een groot risico voor Oekraïne

Republikeinen in het Amerikaanse Congres blokkeerden woensdag een wetsvoorstel voor nooduitgaven om de oorlog in Oekraïne te financieren. In ruil daarvoor eisten ze strenge nieuwe grensbeperkingen, bericht The New York Times. Het voorgestelde pakket van 111 miljard dollar bestond uit ongeveer 50 miljard dollar aan militaire stun aan Oekraïne, plus economische en humanitaire hulp en nog eens 14 miljard dollar voor het bewapenen van Israël in zijn oorlog tegen Hamas.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Voorafgaand aan de stemming hield Biden een toespraak waarin hij het Congres waarschuwde dat het uitblijven van actie Rusland alleen maar ten goede zou komen in de oorlog tegen Oekraïne. Uiteindelijk werden de benodigde zestig stemmen in het Senaat niet gehaald, omdat alle Republikeinen tegen stemden.

‘De mislukte stemming benadrukte de tanende steun in de Verenigde Staten om de oorlogsinspanningen van Oekraïne te blijven financieren’, schrijft de krant uit New York. De situatie in Oekraïne ziet er niet rooskleurig uit: het tegenoffensief is minder succesvol dan gehoopt en het Russische leger is opnieuw in de aanval. Het Witte Huis en Oekraïense functionarissen hebben de afgelopen dagen alarm geslagen en verteld dat zonder nieuwe wapensteun, Kyiv tegen het einde van het jaar geen middelen meer zal hebben om zich te verdedigen tegen Rusland.

Lees ook:

Recent verschenen