Russische journalisten vergiftigd na hun vertrek uit thuisland

© Gints Ivuskans / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 16 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Noord-Korea geeft meer duidelijkheid over gevluchte Amerikaan

» Zeker tienduizend Oekraïense burgerdoden door oorlog

Zeker drie journalisten zouden slachtoffer zijn geworden

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn meerdere Russische journalisten en activisten, die het land vanwege de toenemende repressie verlieten, slachtoffer geworden van vergiftigingen. Dat schrijft The Insider. De vergiftigingen vonden elders in Europa plaats, toen de Russen al gevlucht waren.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens The Insider werd Jelena Kostjoetsjenko, journalist voor Novaya Gazeta en Meduza, vergiftigd in München en werd een week later Irina Bablojan, journalist bij Echo Moskvj, in Tbilisi opgenomen met bijna identieke symptomen. In het voorjaar werd Natalja Arno, hoofd van de Stichting Vrij Rusland, vergiftigd met een neurotoxische stof.

Wie er achter de vergiftigingen zit, is niet bekend. De symptomen werden voorgelegd aan artsen die experts zijn op het gebied van giftige stoffen, onder wie een chemischwapenexpert die werkt voor de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens en een Russische wetenschapper die werkt in een geheim programma voor de ontwikkeling van giftige stoffen. Zij benadrukken dat de acties waarschijnlijk het werk zijn van Russische agenten.

Lees ook:

Recent verschenen